Den danske økonomi er blevet skizofren

Den danske vækstmotor er blevet smurt lidt bedre og det vælter fortsat frem med nye job til danskerne. Men billedet af den danske økonomi er også blevet lettere skizofrent.

Den danske økonomi er en økonomi, hvor det går godt nok, men hvor vi også er låst fast i et halv svagt opsving. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der mangler efterspørgsel og virksomhederne kan ikke sælge nok til, at det sætter gang i et stærkere opsving. Omvendt begynder der allerede nu at være tegn på flaskehalse rundt omkring på arbejdsmarkedet. Det vidner om en økonomi, hvor det går godt nok, men hvor vi også er låst fast i et halv svagt opsving.

Det er konklusionen efter at en række banker på rad og række fredag præsenterede deres seneste prognoser for danske økonomi. Det drejer sig om Danske Bank, Nykredit, Sydbank og Jyske Bank.

Alle prognoserne peger på fremgang i den danske økonomi i år på omkring én pct. stigende til 1,5 pct. til næste år. Det private forbrug trækker godt og beskæftigelsen vokser mere end tidligere beregnet.

Hvis prognoserne holder stik, vil det være tredje år i træk med positiv vækst, og det vil være første gang siden 2007, bemærker Sydbank.

»Til gengæld afsluttede finanskrisen en 19-år lang stime af uafbrudt årlig vækst i dansk økonomi. Det understreger, at træerne ikke er vokset ind i himlen, men også at opsvinget har bidt sig fast i dansk økonomi. En økonomi, der nu på mange måder har lagt krisen bag sig, selvom alt det, der blev tabt i forbindelse med krisen endnu, ikke er indhentet,« siger markoøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.

Mens Nykredit fremhæver, at hvis prognoserne kommer til at holde vil vi i slutningen af 2017 passerer en milepæl med en samlet produktion i form af BNP på niveauet fra før finanskrisen satte ind i 2008.

»Det betyder dog også, at dansk økonomi har brugt ni år på at indhente det tabte efter finanskrisen. Det er langt fra imponerende. Til sammenligning passerede BNP-niveauet i vores nabolande Sverige, Norge og Tyskland førkrise-niveauet tilbage i 2011,« siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

Opsving med uløbsdato

Når man læser dybere i prognoserne for den danske økonomi bliver de pæne gloser dog hurtigt afløst af et væld af løftede pegefingre. Under overfladen er der mange ting, som ikke helt fungerer, som de skal.

Udsigterne for den globale økonomi er blevet mere usikre hen over sommeren, og det gør det naturligt nok sværere for specielt den danske eksport. Hvis den internationale økonomi går ned i gear, bliver det svært for den dansk økonomi at holde dampen oppe.

Samtidig er det klart, at kombinationen af et svagt opsving og allerede begyndende mangel på kvalificeret arbejdskraft, viser en økonomi, som får uhyre svært ved for alvor at komme op i fart.

Der skal ganske enkelte mere gang i vores produktivitet. Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen mener, at opsvinget har overrasket i styrke, men en økonomisk vækst, som kun er drevet af fremgang i beskæftigelsen, har en udløbsdato, understreger Danske Bank.

Jyske Bank er enig.

»Hverken privatforbruget eller eksporten er fuldstændig flyvende, men det, man savner mest fra efterspørgslen, er at se en mere markant stigning i den private investeringsaktivitet, der stadig ligger underdrejet efter finanskrisen. Det vil kunne give et løft til væksten på kort, men også på langt sigt via højere produktivitet,« fremhæver cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.