Den amerikanske centralbank fastholder ultralempelig pengepolitik

Den amerikanske centralbank med Jerome Powell i spidsen har valgt at fastholde den ultralempelige pengepolitik, som centralbanken har ført det seneste år.

Jerome Powell har stået i spidsen for den amerikanske centralbank siden 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susan Walsh/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, med centralbankchef Jerome Powell i spidsen holder fast i den rekordlave rente på nul til 0,25 procent.

Det oplyser centralbanken i en meddelelse onsdag aften dansk tid.

Det var på forhånd ventet, at den ultralempelige pengepolitik ville blive holdt i ro indtil videre, og der er derfor ikke de store overraskelser i dagens melding fra Federal Reserve, der ofte blot bliver omtalt som »Fed«.

Hos Sydbank bider cheføkonom Søren Kristensen dog mærke i, at centralbanken i dagens meddelelse slår »en lidt mere optimistisk tone an end i beskeden fra marts, selvom de to dog til forveksling ligner hinanden«.

»Det er ikke helt uden grund, at Fed er en anelse mere optimistiske, for på stort set alle parametre kan Fed registrere fremgang sammenlignet med marts. Nøgletallene er blevet bedre, arbejdsløsheden er faldet, og inflationen er steget. Det bør give smil på læben hos Fed,« lyder det fra Søren Kristensen.

Han fremhæver dog, at investorerne holder nøje øje med, om smilene hos den amerikanske centralbank bliver for store.

»Investorerne frygter, at smilene hos Fed allerede henover sommeren bliver så store, at pengepolitikken skal strammes op. Det kan give anledning til kraftige rentestigninger og rystelser på aktiemarkederne. Det vil Fed med centralbankchef Powell i spidsen dog gerne undgå,« lyder det fra Søren Kristensen:

»Derfor understreger Fed også i dagens rentemeddelelse, at inflationen i øjeblikket løftes af midlertidige faktorer. Derfor vil de stigninger, vi ser i inflationen i de kommende måneder, ikke i sig selv give anledning til en strammere pengepolitik.«

Den amerikanske centralbank har foruden at fastholde den lave rente valgt at fortsætte sit enorme opkøbsprogram, hvor der hver måned bliver købt amerikanske obligationer for 120 milliarder dollar – eller hvad der svarer til over 700 milliarder kroner.