Deflation sætter ECB under pres

For første gang siden 2009 er forbrugerpriserne i euroområdet faldet i december. Og selvom faldet udelukkende skyldes de stærkt nedadgående energipriser, så lægger opgørelsen yderligere pres på Den Europæiske Centralbank (ECB), lyder vurderingen blandt økonomer.

Det er særligt frygten for, at inflationsforventningerne bliver presset ned, der bekymrer ECB, vurderer Nordeas cheføkonom Helge Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefstrateg Frank Øland Hansen fra Danske Bank forudser, at ECB vil annoncere massive obligationsopkøb allerede på sit møde 22. januar.

- Massive obligationsopkøb vil kunne skubbe lidt gang i væksten og mindske risikoen for, at deflationen bider sig fast , skriver han i en kommentar til tallene.

Også Nordeas cheføkonom Helge Pedersen mener, at det er realistisk, at ECB sætter gang i obligationsopkøbene i januar.

- I lyset af det fortsat svage arbejdsmarked, ledigheden i eurozonen var i november er 11,5 pct., og generelt svage økonomiske klima, vil den meget svage inflationsudvikling lægge et ekstra pres på ECB for at iværksætte det ventede kvantitative lempelsesprogram i form af opkøb af statsobligationer, skriver han.

 

Det er særligt frygten for, at inflationsforventningerne bliver presset ned, der bekymrer ECB, vurderer Helge Pedersen.