December fuldender jobfest i 2014

Mere end 30.000 flere danskere kom i arbejde i 2014. Beskæftigelsen er nu på det højeste niveau i fem år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Den danske økonomi er i bedring. I løbet af 2014 kom mere end 30.000 flere danskere i arbejde. Det viser nye beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik.

Jobfremgangen har hovedsagligt fundet sted i den private sektor, hvor antallet af lønmodtagere er steget med 33.800 personer i løbet af sidste år. I det offentlige er det gået den modsatte vej, og beskæftigelsen er faldet med 2.800.

Tallene er godt nyt for dansk dansk økonomi, forklarer chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted.

»Lønmodtagerbeskæftigelsen er den bedste strømpil vi har for det danske arbejdsmarked – det er ’kongetallet’ - og derfor er udviklingen det seneste år ekstra glædelig,« siger han.

Beskæftigelsestallet har været stigende siden foråret 2013. Med 4.000 nye lønmodtagere i december er beskæftigelsen på det højeste niveau i mere end fem år.

I alt havde 2.586.100 personer et lønmodtagerjob ved årets udgang. Og det tal kan sagtens fortsætte med at stige i det nye år, vurderer makroøkonom i Sydbank, Peter Bojsen Jakobsen.

»2015 kan blive året, hvor dansk økonomi for alvor ryster sig fri af krisens klør, hvis ellers europæiske økonomi ikke endnu engang går i hårdknude,« siger han.

Der er dog udfordringer, der skal overvindes, hvis arbejdsmarkedet skal fortsætte med at imponere i 2015, påpeger Erik Bjørsted.

»Den lave oliepris sammen med følgevirkningerne af ECB’s opkøbsprogram i form af lavere renter og svækket krone styrker isoleret set efterspørgslen, og der er brug for efterspørgsel, hvis arbejdsmarkedet skal holde dampen oppe,« siger han.