Debatlysten professor skal vænne sig til søgelyset i hvidvasksagen

David Lando er en af verdens førende eksperter inden for sit forskningsfelt, men må nu som formand for Finanstilsynet acceptere at forholde sig til verden uden for CBS i langt højere grad end tidligere.

David Lando må efter sommerens udnævnelse som formand for Finanstilsynet bruge mere tid på forsvar af tilsynet i den omfattende Danske Bank-hvidvasksag og mindre tid på forskningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som bestyrelsesformand for Finanstilsynet kan man godt forstå David Landos umiddelbare trang til at forsvare tilsynet i sagen om Danske Bank og de ufattelig mange mistænkelige milliarder, der flød gennem bankens estiske filial gennem mere end otte år.

Det gjorde han så også blandt andet, da han i programmet »Debatten« på DR 2 dagen efter offentliggørelsen af Danske Banks egen hvidvaskrapport gentagne gange gav udtryk for, at han mente, at den rapport, som tilsynet havde afleveret den 3. maj, var ganske fyldestgørende, trods kritik fra eksperter og den centrale whistleblower i sagen.

Skudsmålet fra kollega og professor Ken Bechmann fra Copenhagen Business School er da også, at David Lando er særdeles debatlysten.

»Han er meget engageret og velinformeret. Han er skarp i en god diskussion. Og diskussionerne tager han gerne hen over frokostbordet om alle mulige emner,« siger Ken Bechmann.

Diskussionerne kommer han nok til i højere grad end før at føre i det offentlige rum frem for blot hen over frokostbordet på CBS, hvor han til daglig er professor og leder af forskningscenteret Center for Financial Frictions (FRIC).

For én af de mange konsekvenser af Danske Banks hvidvasksag har været, at den hidtidige tilsynsformand og tidligere Danske Bank-finansdirektør Henrik Ramlau-Hansen trak sig tilbage i maj måned, da Finanstilsynet offentliggjorde sin rapport om sagen.

David Lando, der var næstformand i bestyrelsen, overtog formelt formandsposten i midten af juni, og det kommer uvægerligt til at betyde ændringer for den 54-årige professor. For, som kollegaen Ken Bechmann udtrykker det, så har David Lando »på trods af sin store faglighed ikke været den mest synlige i mediebilledet«.

»Det er et spørgsmål om prioritering. For alle ved, at det kan tage meget tid, hvis man er meget i medierne, og det er tid, der går fra forskningen. Der har han prioriteret sin egen forskning og grundforskningscenteret FRIC, som er en stor gevinst for CBS.«

David Lando er ikke et velkendt navn i den brede offentlighed, men er bestemt et anerkendt navn i den akademiske finansielle verden, hvor han regnes for en af verdens førende eksperter i modellering af kreditrisici.

Men prioriteringen af sin tid er David Lando formentlig nødt til at ændre nu, hvilket man da også allerede kan se i mediebilledet efter offentliggørelsen af Danske Banks advokatundersøgelse.

»Det bliver meget spændende, for formandsposten er potentielt en uriaspost, der fordrer, at man på godt og ondt bruger den tid, der er nødvendig for at have den synlighed, der viser engagement. Det gælder både i forhold til medierne og til sektoren,« siger Ken Bechmann.

Det gælder med al sandsynlighed også i forhold til politikerne. I hvert fald var erhvervsminister Rasmus Jarlov tirsdag ude med riven efter Finanstilsynet på et samråd i hvidvasksagen. Finanstilsynet kunne godt have været mere kritiske over for oplysningerne fra Danske Bank-sagen, lød det.

Det var dog ikke den samme kritiske linje, David Lando lagde, da han i sommer overtog formandsposten.

»Mine to forgængere på posten har lagt et meget højt niveau for bestyrelsesarbejdet, som jeg vil gøre mit yderste for at leve op til,« sagde han dengang.