Deadline truer forhandlinger om skattekommission

Fredag morgen lykkedes det ikke Folketingets partier at blive enige om en undersøgelse af skatteskandaler.

Tiden begynder at løbe ud, hvis politikerne skal nå at sætte gang i undersøgelsen af skandalerne i Skat før sommerferien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne om en skattekommission er ikke nået i mål på et møde fredag morgen. Dermed begynder tiden at løbe ud, hvis politikerne skal nå at sætte gang i undersøgelsen af skandalerne i Skat før sommerferien.

Det kræver nemlig godkendelse i blandt andet Folketingets Udvalg for Forretningsordenen at nedsætte en kommission. Og udvalget holder sidste planlagte møde før sommerferien fredag eftermiddag klokken 15.30.

Her deltager både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Laurtizen (V). Ifølge Ritzaus oplysninger er der fortsat en spinkel mulighed for, at parterne kan nå hinanden fredag inden mødet.

Men forhandlingerne er gået så meget i hårdknude, at det kan ende med en afstemning i Udvalget for Forretningsordenen. Her risikerer regeringen at blive stemt ned på spørgsmålet om, hvor hurtigt kommissionen skal afrapportere.

Efter møderne fredag morgen står det klart, at parterne er enige om, hvad der skal undersøges. Frem for at tage enkelte områder ud, så er man på Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis opfordring blevet enige om en bred undersøgelse.

Den vil både se på det kuldsejlede it-system EFI, sagen om fejlagtig udbetaling af udbytteskat og række tilbage til beslutningerne om oprettelsen af Skat.

Det vil sige både de effektiviseringer og besparelser, som er blevet udpeget som en af årsagerne til Skats kollaps.

Men en så bred undersøgelse vil tage flere år. Og det vil især Socialdemokratiet ikke vente på. Skrækeksemplet er Farum-kommissionen, der tog ti år om at nå frem til en konklusion.

Derfor har Socialdemokratiet presset på for at få kommissionen til løbende at afrapportere. Og for at kommissionen generelt skal afslutte sit arbejde i løbet af meget få år.

Men det kan ikke lade sig gøre mener Dommerforeningen. Politikerne må vælge, om man vil have en smal undersøgelse af få emner for hurtigere at få en konklusion. Eller om man vil have en bred - og langvarig undersøgelse, har det lydt.

Regeringen har valgt at følge Dommerforeningens indstilling, og ifølge Ritzaus oplysning er skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke indstillet på at gå på kompromis med hastigheden, når dommerne advarer i så kraftige toner.

Derfor er spørgsmålet nu, om Socialdemokratiet vil give sig og stille sig tilfreds med den omfattende, men langvarige undersøgelse.

Eller om oppositionen vil gå sammen med Dansk Folkeparti og stemme regeringen ned på mødet i Udvalget for Forretningsordenen fredag eftermiddag.

Det kan dog udløse et opgør med Dommerforeningen og dermed de embedsmænd, som skal stå for kommissionen.

/ritzau/