De store byer vender krisen ryggen

Københavnerne og ålborgenserne er sluppet godt gennem krisen, mens det går skidt for borgerne i en række mindre byer. Det viser en ny opgørelse over, hvordan folk har det i hver kommune.

Læs mere
Fold sammen

Borgerne i landets største byer er sluppet godt gennem krisen. Både København og Aalborg har taget et markant ryk opad på et nyt indeks over, hvordan borgerne i landets kommuner har det. Også Odense er rykket op på ranglisten i forhold til 2007, mens Aarhus trods et beskedent dyk stadig er landets bedst placerede storby som nummer 21 blandt landets 98 kommuner.

Anderledes hårdhændet har krisen været over for en række mindre samfund, som ligger på afstand af de store vækstkommuner – for eksempel Faxe og Kolding, der begge er rutsjet gevaldigt ned ad ranglisten. Det skriver Ugebrevet A4.

Bevægelserne i indekset viser, at krisen har været nådig ved de store byer, vurderer kommunalforsker Roger Buch, som er forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Boligmarkedet i Aarhus og København begynder efterhånden at nærme sig det samme prisniveau, som man havde før krisen. Det viser i ekstrem grad, hvor forholdsvis let de er kommet gennem krisen,« siger Roger Buch.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har for Ugebrevet A4 ranglistet landets 98 kommuner efter, hvordan borgerne havde det i 2007, før krisen satte ind, og hvordan deres tilstand var fire år senere i 2011. Indbyggernes tilstand er blevet målt på ikke mindre end 16 forskellige områder. Det drejer sig blandt andet om graden af uddannelse, hospitalsbesøg, beskæftigelse, tilflytning til kommunen og formue.

Indekset viser, at blandt de 98 kommuner er København i løbet af krisen gået fra at ligge helt nede på plads nummer 71 til nu at ligge på plads 49. Oprykningen glæder naturligvis overborgmester Frank Jensen (S).

»For 20 år siden flyttede folk ud af København, når de kunne få råd til et parcelhus i en forstad. Nu er vi lykkedes med at skabe en by, hvor folk har lyst til at blive boende. Blandt andet fordi vi investerer i livskvalitet. Eksempelvis bliver vandet renset så grundigt, så man kan bade i havnen, der er nu 360 kilometer cykelsti i kommunen, og der bliver gjort meget ud af vores grønne områder,« siger Frank Jensen til Ugebrevet A4.

BNB