De største virksomheder er blevet stærkere trods krisen

De 14 største danske firmaer står trimmet og kapitalstærke efter krisen, viser analyse.

En stor del af succesen skyldes Novo Nordisk Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere års krise står de største virksomheder i Danmark tilbage med pæne omsætningstal og store overskud, skriver Jyllands-Posten.

Avisen har sammen med Nordea analyseret regnskaberne for de 14 største børsnoterede selskaber inden for industri og service i perioden 2008 til og med 2012.

Konklusionen er, at virksomhederne står klart stærkere end før krisen. Omsætningen er vokset, det samme er overskuddet og gælden er bragt ned.

»Det viser den ekstremt hurtige tilpasning, som de store virksomheder har gennemført. Det var faktisk kun et enkelt år under krisen, at de oplevede et dyk,« siger Henrik Drusebjerg, der er seniorstrateg i Nordea.

De 14 virksomheders omsætning er steget med 17 procent, driftsresultatet med 70 procent, og gælden er reduceret med en femtedel.

En stor del af succesen skyldes Novo Nordisk, men selv om man tager medicinalgiganten ud af analysen, er der stadig solid fremgang i omsætningen på 13 procent og en vækst i driftsoverskuddet på 61 procent.

»Disse virksomheder sælger over hele kloden. For mindre og mellemstore virksomheder, der skal finde kunderne i Danmark og på nærmarkederne, er det stadig svært. Det er bare nemmere for en stor virksomhed, fordi den har flere muligheder for at skære til. Der er ingen tvivl om, at de store står stærkt rustet og toptrimmet,« siger direktør Jens Due Olsen, der er bestyrelsesmedlem i en række både store og mindre virksomheder blandt andet NKT og Auriga.