De største økonomier er ikke klar til recession

De største økonomier blandt de udviklede lande er ikke polstrede til en ny recession, og de er politisk set heller ikke klar til at reagere på en negativ økonomisk udvikling.

USA's tidligere finansminister Lawrence Summers mener ikke, at verdens største økonomier er ordentligt rustet til en recession. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Det sagde Lawrence Summers, tidligere finansminister i USA under præsident Bill Clinton og økonomisk toprådgiver for præsident Barack Obama, i forbindelse med en ECB-konference i Sintra i Portugal, skriver Bloomberg News.

»Konsekvenserne af en ny nedtur i økonomien overgår i den grad og får enhver negativ effekt forbundet med inflation, der går lidt over 2 pct., til at blegne,« slog Lawrence Summers fast.

Summers' kommentarer falder netop som centralbankerne i både USA og Europa strammer op. I USA ved nu at have hævet den toneangivende rente syv gange siden 2015, og i Europa ved at ECB har flaget for afslutningen på bankens massive tilbagekøbsprogram på 30 mia. euro om måneden. ECB tonede dog også ud med meldingen om, at man ikke vil hæve sin rente før efter sommeren 2019.

Ifølge Summers vil renterne ikke vende tilbage til normale historiske niveauer før en ny recession, og det betyder, at krudtet i centralbankernes rentevåben ikke er helt tørt. Og helt så effektivt.

»Det er et udfordring af den mest ekstraordinære vigtighed at undgå en økonomisk tilbagegang i den forudseelige fremtid og i så lang tid som muligt.«

Summers frygter i den forbindelse, ifølge Bloomberg News, for, at en økonomisk nedtur vil øge populismen og protektionismen i verdenspolitikken.

/ritzau/FINANS