De små virksomheder er den store motor

Der er optimisme at spore blandt de små og mellemstore virksomheder, som trækker en stadig større del af jobopsvinget. Til gengæld er de mindre virksomheder dårligst, når det gælder produktivitet.

En undersøgelse viser, at hver tiende mindre virksomhed venter stigende beskæftigelse frem mod nytår, mens 87 procent forventer status quo i beskæftigelsen. Foto: Foto: Christian Als Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt imens der er krise hos giganter som A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk, er der optimisme at spore blandt en række af landets små og mellemstore virksomheder. De mindre virksomheder tror på fremgang i andet halvår, og en del af dem er allerede i færd med at ansætte flere medarbejdere.

Derved fortsætter den udvikling, at en stor del af jobopsvinget siden finanskrisen har fundet sted i underskoven af dansk erhvervsliv. Problemet med dette er imidlertid, at produktiviteten ikke er så høj i små og mellemstore virksomheder.

Optimismen blandt SMVerne fremgår af en analyse som A-kassen Ase har foretaget. Ase har en lang række selvstændige som medlemmer, og 515 af dem medvirker i undersøgelsen.

Næsten en tredjedel af de 515 mener, at andet halvår i år bliver bedre end første halvår, mens 63 procent forudser, at det forbliver uændret. Kun syv procent regner med nedgang. Samtidig tror hver tiende virksomhed på stigende beskæftigelse resten af året, mens 87 procent regner med at beskæftige samme antal medarbejdere. Her er det kun tre procent, som frygter nedgang.

»De små trækker Danmark ud af krisen«

På baggrund af undersøgelsen sender Ases adm. direktør, Karsten Mølgaard Jensen, et klart budskab til regeringen. Han mener, at regeringen i forbindelse med 2025-planen for dansk økonomi, der netop er blevet præsenteret, overser SMVerne.

»Det er godt at have ambitioner. Også på dansk erhvervslivs vegne. Så al respekt, hvis det lykkes erhvervs- og vækstministeren at skabe 32 nye danske virksomheder med over 1.000 ansatte inden 2020,« siger Karsten Mølgaard Jensen og tilføjer:

»Min bekymring går alene på, at det massive fokus på de store virksomheder og bestræbelserne på at indfri det ambitiøse mål skygger for andre potentielle veje til vækst. Eller mere præcist den kendsgerning, at det reelt er de små virksomheder, som er i færd med at trække Danmark ud af krisen. Derfor er det langtfra nok at fokusere på de store virksomheder, når det handler om at skabe udvikling og nye arbejdspladser.«

Lokker med skattefradrag

De mindre virksomheders voksende betydning for dansk økonomi bekræftes af tal fra Danmarks Statistik. Ud af tallene kan man læse, at andelen af beskæftigede i de små virksomheder er øget fra 64,8 procent i 2010 til 66,2 procent i 2014. Flere økonomer mener, at den udvikling er fortsat frem til i dag.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian påpeger dog, at det ser knap så godt ud, når man ser på effektiviteten i de små og mellemstore virksomheder. For målt på omsætning per medarbejder er der kun to sektorer, hvor de mindre virksomheder er bedre end de store.

For at komme problemet til livs og få de danske virksomheders produktivitet i vejret har regeringen i forbindelse med 2025-planen også fremlagt en vækstplan. Et af elementerne i planen er et skattefradrag for investeringer i ny teknologi, maskiner og udvidelser. Ligeledes bliver der indført en forsøgsordning med skattefrihed til iværksættere i de første tre leveår.

Håndværksrådet og Dansk Industri er enige i, at det primært er i de mindre virksomheder, at produktiviteten halter. Og de roser regeringens nye plan, der blandt andet skal afhjælpe dette, men de har dog også forbehold.

»Der er utroligt stor forskel på, hvordan produktiviteten vokser i de mindre virksomheder. I den ene ende af spektret har vi mindre virksomheder, der er helt i front, når det gælder innovation og udvikling og har en meget høj produktivitet. I den anden ende har vi en betydelig gruppe, der har en meget svag produktivitetsudvikling,« forklarer vicedirektør i Dansk Industri Kent Dams­gaard. Han understreger, at skattefradrag for investeringer ikke alene kan løfte virksomhedernes produktivitet.

»Vi opfordrer til, at man gennem justeringer i erhvervsbeskatningen understøtter de små og mellemstore virksomheders teknologiske omstilling, som der er lagt op til i 2025-planen, men også til at man samtidig tænker i at gøre reglerne så enkle og gennemskuelige som muligt,« siger Kent Damsgaard.

Afdelingschef i Håndværksrådet Frank Korsholm mener, at vækstplanen er en god pakke, men også at der er tidsler i buketten.

»Det er rigtigt, at produktiviteten er en udfordring. Vi er glade for, at regeringen åbner for nogle investeringsfradrag, for det vil styrke produktiviteten blandt de små virksomheder. Men der er også forslag, som vi er stærkt kritiske overfor,« siger Frank Korsholm.

»Det drejer sig primært om skattefrihed for iværksætterselskaber. Hvis man skal begynde at lege med skattefri for nogle virksomheder, skal man have de etablerede virksomheder med. Ellers bliver der konkurrenceforvridning, så vi advarer imod forslaget i den nuværende form,« siger Frank Korsholm.

Hvor stor en del af regeringens plan, der ender med at blive vedtaget i Folketinget, er naturligvis usikkert på nuværende tidspunkt. Det vil også afhænge af, om forhandlingerne går i hårdknude, og om der på den baggrund bliver udskrevet valg.