De rigeste bliver rigere

En kortlægning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det er arbejderklassen, der betaler prisen for krisen, mens de rige har lønfremgang.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overklassen løber økonomisk fra resten af befolkningen, skriver Politiken.

En kortlægning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at de rigeste familier, der udgør tre procent af befolkningen, siden 1980erne næsten har tredoblet deres indkomst, når skatten er betalt.

Til gengæld er der stilstand at spore hos den brede arbejderklasse og middelklassen, der udgør to tredjedele af befolkningen.

»Der er tale om et opgør med forestillingen om, at vi alle sammen tilhører en stor middelklasse. Overklassen stikker i stigende grad af fra resten af danskerne,« siger chefanalytiker i AE Jonas Schytz Juul.

Analysen viser, at overklassefamilierne tilbage i 1985 havde godt 250.000 efter skat i såkaldt disponibel indkomst. Det beløb var steget med mere end 177,2 procent i 2013, så den disponible indkomst var tæt på 700.000 kroner i 2015-priser.

Til sammenligning havde arbejdsklassen en fremgang på 47,9 procent i samme periode.

Ifølge kortlægningen har alle klasser oplevet en fremgang i de disponible årsindkomster – altså det beløb, som de kan købe ind for – siden 1985, men i kølvandet på finanskrisen er fremgangen for de almindelige lønmodtagere og store dele af middelklassen gået i stå.

Ifølge Jonas Schytz Juul har arbejderklassen haft en real nedgang i indkomst i løbet af krisen og betaler dermed prisen for krisen.

Underdirektør i arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv Geert Laier Christensen mener dog ikke, at der er noget problem i, at overklassen spurter fra alle andre økonomisk.

Han synes, at ideer om yderligere beskatning af overklassen ville være meget giftig, da det ville dræbe initiativlysten i et af de mest lige samfund i verden, skriver Politiken.