»De priser, vi ser på lejligheder i øjeblikket, er i sig selv nok til, at man bliver bekymret«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Mathias Løvgreen. (Foto: Mathias Løvgreen/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen

Her er dit daglige morgennyhedsoverblik fra Berlingske Business:

»De priser, vi ser på lejligheder i øjeblikket, er i sig selv nok til, at man bliver bekymret«

Priserne på lejligheder i Aarhus og København er steget meget mere, end den ekstremt lave rente kan forklare.

Det skriver Finans.dk på baggrund af en beregning fra Nordea Kredit.

Siden lejlighedspriserne ramte bunden i 2012, er den gennemsnitlige ejerlejlighed på 80 m2 i København steget med 1.016.000 kr. Hvis det kun var renten, der spillede en rolle i forhold til prisstigningerne, var prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed i København steget med 185.000 kr., skriver Finans.

»De priser, vi ser på lejligheder i øjeblikket, er i sig selv nok til, at man bliver bekymret. Dette gør det ikke bedre,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, til Finans.

Prisstigningerne kan forsætte

På trods af advarslerne er der udsigt til, at der er flere prisstigninger på vej til boligejerne. Det viser en ny boligprognose fra Nykredit.

Hvad enten du ejer et hus, en lejlighed eller et sommerhus, er der ifølge prognosen udsigt til, at din bolig stiger i værdi i de kommende år.

Der er dog store regionale forskelle på, hvor i landet man forventer de største prishop. Se hele oversigten her.

Home taber terræn til konkurrenter

Danske Bank-ejede Home har problemer med at holde trit med de tre store konkurrenter EDC, Nybolig og Danbolig

Det viser en opgørelse over markedsandele fra Boligsiden, som måler de enkelte kæders salg af huse til private, og som viser, at Home nu er nede som nummer fire i landet, mens ECD trækker fra i toppen.

Det skriver Finans.dk.

»Vi er fire store kæder, som ligger nogenlunde på niveau, og hvor vi rundt om i landet konkurrerer på forskellige lokale planer. Men der lukker mæglere i nogle yderområder og åbner i de mere urbane områder, hvor vi har været stærke - og stadig er det,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Fed holder renten i ro

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holdt onsdag aften dansk tid rentemøde. Som analytikerne på forhånd havde forventet, kom der ikke noget nyt om den amerikanske rente fra mødet i centralbanken. Dermed forbliver Fed funds-renten uændret i intervallet imellem 1 - 1,25 pct.

»Vi tror, at den amerikanske centralbank vil fortsætte med at stramme pengepolitikken i år. Til september tror vi, at den amerikanske centralbank vil annoncere, at den vil undlade at geninvestere alle udløbne obligationer i sin beholdning for på den måde endegyldigt at afslutte sit opkøbsprogram, mens vi tror den næste almindelige renteforhøjelse kommer til december,« skriver Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar til rentemeddelelsen.

Det sker på markedet

De asiatiske aktieinvestorer har armene oppe torsdag efter at have fornemmet en reduceret inflationstillid hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Det peger i retning af lave amerikanske renter i længere tid, end de fleste havde forventet, og reaktionen er en stigning i det brede MSCI-indeks for Asien-Stillehavsområdet på 0,9 pct. til et niveau, der ikke er set siden december 2007. Indekset er steget over 5 pct. indtil videre i indeværende måned, skriver Ritzau Finans.

I Japan stiger Nikkei 225-indekset 0,1 pct. til 20.077, mens det bredere Topix-indeks ligger med et plus på 0,4 pct. Kun de kinesiske aktiemarkeder på fastlandet holder sig uden for festen. Såvel Shanghai Composite som CSI 300-indeks falder 0,3 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong til gengæld stiger 0,5 pct.

Det sker i dag

Der er flere centrale tal for USA's økonomi på vej i eftermiddag dansk tid.

  • kl 9.00: Spaniens ledighed, Q2
  • kl 9.30: Sveriges arbejdsløshed, juni
  • kl 14.30: USA: Ordreindgang af varige goder, jun
  • kl 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 29
  • kl 14.30: USA: Forsat ledige, uge 28
  • kl 14.30: USA: Engroslagre