»De må se en mur af penge på vej ind i Danmark«

Flere bankøkonomer blev mandag taget på sengen, da Nationalbanken satte renten ned med 0,15 procent som en direkte udløber af schweizerfrancens himmelflugt i sidste uge.

Flere bankøkonomer blev i går taget på sengen, da Nationalbanken satte renten ned med 0,15 procent som en direkte udløber af schweizerfrancens himmelflugt i sidste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af landets bankøkonomer har efter de seneste dages dramatiske udvikling på finansmarkederne spået, at Nationalbanken snart ville justere renten og beskytte kronen mod opkøb. Bare først på torsdag. Så da banken mandag sænkede renten med 0,15 procentpoint, måtte Danske Banks chefstrateg, Frank Øland Hansen, ty til noget mere dramatiske formuleringer, end man normalt hører fra bankansatte.

»Nationalbanken har lige sænket renten med 0,15 procent på en mandag!!! De må se en mur af penge på vej ind i DK«, tweetede han lystigt ved halvfemtiden.

Frank Øland var næppe den eneste, der blev mere end almindeligt overrasket over Nationalbankens udmelding mandag. Ganske vist har kronen længe været bekymrende stærk i forhold til euroen, og siden schweizerfrancen blev løsnet fra selv samme euro i sidste uge, har investorerne for alvor været sultne efter danske kroner. Men at Nationalbanken ville sætte renten ned få dage før »cheferne« i Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes at lempe pengepolitikken, havde de færreste alligevel forudset.

»Vi har jo set, at Nationalbanken har købt op af udenlandsk valuta og solgt ud af den danske det seneste stykke tid for at få svækket kronen og bevare fastkurspolitikken og vores aftale med ECB. Vi regnede også med, at den kunne tage rentevåbnet i brug, men ikke før torsdag,« siger cheføkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

Også Jyske Bank blev overrasket.

»Kronekursen er blevet styrket over de seneste dage, og presset har altså været så stort, at Nationalbanken valgte at reagere på renten allerede i dag. Vi havde først set en nedsættelse på torsdag,« lød meldingen fra seniorøkonom Niels Rønholdt i går.

Når Nationalbanken vælger at sætte renten ned fremfor at fortsætte med at købe udenlandsk valuta og sælge ud af kroner, kan det blandt andet skyldes, at banken er ved at blive for sårbar. Værdien af den udenlandske valuta kan nemlig svinge uden at Nationalbanken har indflydelse på det. Derfor bliver rentenedsættelse det næste våben, banken tager i brug hvis investorerne alligevel fortsætter med at købe op af danske kroner. »Det viser, at Nationalbanken er parat til at forsvare fastkurspolitikken med næb og kløer. En rentenedsættelse få dage før ECB ventes at annoncere et stort opkøbsprogram er usædvanligt og tyder på, at kronens kurs er blevet faretruende stærk overfor euroen.,« forklarer Peter Bojsen Jakobsen og henviser til den danske fastkurspolitik, som siden 1982 har været omdrejningspunktet i dansk økonomi. Før da var Danmark som bekendt på en økonomisk deroute med talrige devalueringer, høj arbejdsløshed og i det hele taget meget lav tillid fra udlandet.

»Derfor er det afgørende, at vi ikke sætter fastkurspolitikken ud af spil,« lyder det fra økonomen i Sydbank. De fleste forventer da også, at Nationalbankens kamp fortsætter et stykke tid endnu. Foreløbig vil næste træk formentlig ske på torsdag, hvor endnu en rentenedsættelse kan komme på tale. Sådan lyder vurderingen fra blandt andet Danske Bank, som spår, at renten vil falde med yderligere ti procent på torsdag. »Det skyldes, at vi venter, at Danmark på trods af den seneste rentenedsættelse fortsat vil tiltrække yderligere kapital de kommende dage i forkant af, at ECB er forventet at introducere et historisk stort opkøbsprogram på EUR 750 mia. kr.,« lyder det fra Danske Banks chefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen.

Torsdag eftermiddag vil det vise sig, om han og de andre bankøkonomer får ret.