»De her sager har hver deres særkende«

Advokat John Korsør Jensen var med til oprydningen efter Nordisk Fjers kollaps for 25 år siden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere tidligere Nordisk Fjer-direktører kom på anklagebænken. En af dem var John Hansen, der var direktør for Nordisk Fjers amerikanske datterselskab.

Som forsvarer hyrede han den 43-årige advokat, John Korsø Jensen, som allerede dengang havde slået sit navn fast som forsvarer i sager om påstået økonomisk kriminalitet. John Korsø Jensen var også forsvarer for Jan Bonde Nielsen i den såkaldte Gredana-sag.

Sagen mod de tidligere Nordisk Fjer-direktører begyndte i september 1994. I februar 1995 kom sagen mod John Hansen for retten.

Sagen strakte sig over mange dage, og John Korsø Jensen husker særligt indretningen af lokalet i Københavns Byret, der dannede rammen om en af de største bedragerisager i Danmark nogensinde.

»Møblementet lignende noget, man havde fundet i en kælder et eller andet sted. Det levede bestemt ikke op til nogen form for standard,« siger han.

Selv om Nordisk Fjer-sagen var en meget stor sag, skiller den sig forsvarsmæssigt ikke ud fra de mange sager, som Korsø Jensen gennem årene har haft.

»De her sager har hver deres særkende, men grundlæggende er de karakteriseret ved, at der er et meget omfattende bilagsmateriale, som ikke er blevet mindre med årene. Men Nordisk Fjer-sagen havde fra starten en særlig bevågenhed på grund af den måde, den startede på med Johannes Petersens selvmord – og så det efterfølgende forløb med afdækning af omfattende bedrageri, som efter sagens oplysninger var styret af Johannes Petersen, der havde misinformeret og forholdt medlemmer af koncernens ledelse og bestyrelse vigtige oplysninger,« siger John Korsø Jensen.

Det lykkedes ham ikke at få tilvejebragt de nødvendige beviser for at få frikendt John Hansen for medvirken til bedrageri. Han fik i august 1996 to et halvt års fængsel for groft bedrageri. Dommen blev to år senere stadfæstet i landsretten.

Nordisk Fjer-sagen førte til lovændringer, som begrænsede bestyrelsesformandens magt og adgang til at fungere som såkaldt arbejdende bestyrelsesformand. Sagen førte også til lovændringer, som skærpede bestyrelsens pligter og kontrolmuligheder i børsnoterede selskaber.

Men nok så mange lovbestemmelser og lovændringer vil aldrig forhindre visse typer af svindel, hvis den øverste ledelse er involveret, mener John Korsø Jensen.

»Man skal ikke tro, at man hver gang en virksomhed går ned og der konstateres uregelmæssigheder, kan løse problemerne med nye eller ændrede lovregler. Det er ikke sikkert, at problemerne bliver løst med nye regler, og man risikerer i stedet, at der opstår et antal andre problemer, og så er man lige vidt,« siger han.

Lovændringen i kølvandet på Nordisk Fjer-sagen, der gjorde op med muligheden for arbejdende bestyrelsesformænd, har i øvrigt ikke afværget sager om urent trav på ledelsesniveau, konstaterer John Korsø Jensen:

»Den regel har efter min opfattelse indtil nu ikke haft nogen som helst betydning som værn mod uregelmæssigheder på ledelsesniveau.«