De har skreget på arbejdskraft – alligevel kritiserer de regeringens »problematiske« forslag

Ikke engang arbejdsgiverne støtter regeringen i at afskaffe store bededag for at skaffe flere hænder til de danske virksomheder.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samtale inden statsministerens tale i Folketinget tirsdag den 17. januar. Regeringen konstaterer nu, at også arbejdsgiverne finder forslaget om at afskaffe store bededag »problematisk«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har de tigget og bedt Folketinget om reformer, der får flere i arbejde og giver erhvervslivet mulighed for at besætte de mange ledige stillinger.

Nu har Danmark så fået en ny SVM-regering, der har som erklæret mål at øge arbejdsudbuddet og at føre en fremsynet reformpolitik.

Regeringens første forslag, der skal skaffe flere hænder allerede fra 2024, har dog mødt modstand fra alle sider – og nu peger selv arbejdsgiverne på, at afskaffelsen af store bededag er en dårlig idé.

I et høringssvar til lovforslaget skriver Dansk Arbejdsgiverforening således, at man er positive over for regeringens ambition om at skabe mere arbejdskraft og økonomisk råderum – men at man også mener, at »lovforslaget går meget langt i forhold til overenskomsterne«, fordi det »direkte fremgår, at der er bestemmelser i kollektive overenskomster og aftaler, der ikke skal finde anvendelse«.

Det konkluderes derfor, at »den type regulering er betænkelig«.

Og i regeringens høringsnotat, der er blevet offentliggjort torsdag, konkluderer Beskæftigelsesministeriet således, at Dansk Arbejdsgiverforening »samlet set er positive over for formålet i regeringens initiativ om at skaffe mere arbejdskraft og økonomisk råderum, men finder vejen derhen problematisk«.

Dansk Erhverv tilslutter sig den holdning, mens Coop advarer om, at afskaffelsen af store bededag vil få store konsekvenser for de små butikker i landsbyerne.

Stor modstand

Forslaget om at afskaffe store bededag har siden regeringsgrundlagets præsentation vakt stor debat og møder modstand fra begge sider af Folketingssalen. Visse partier forsøger at endda at samle 60 mandater, der kan udløse en folkeafstemning om dagen.

Fagbevægelsen angriber regeringen for at »smadre« den danske model, og har startet en underskriftsindsamling for at bevare helligdagen, der lige nu er oppe på 415.000 underskrifter.

Også repræsentanter fra folkekirken, herunder landets biskopper, er dybt kritiske over for forslaget.

Dansk Arbejdsgiverforening forholdt sig umiddelbart positivt til forslaget, indtil de så den konkrete udmøntning, som de altså – på trods af stadig at rose målet – finder betænkelig og problematisk.

Det bliver dermed kun sværere at få øje på markante støtter af forslaget, selvom Finanssektorens Arbejdsgiverforening og SMVdanmark roser regeringen i deres høringssvar.