De halvstore virksomheder har det sløjt

De mellemstore virksomheder taber terræn til top 100. Men det er dem, som skaber vækst.

Interview med den nye Nordea-boss Michael Rasmussen. Har været i banken i 25 år og været udnævnt til kronprins i længe - nu træder han frem i forreste række i den danske del af forretningen efter Peter Schütze. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Regeringen vil undersøge, hvordan andre end de allerstørste koncerner kan få adgang til ny kapital ved at udstede virksomhedsobligationer.

Planerne er skitseret i regeringsgrundlaget, og regeringen har allerede nedsat en arbejdsgruppe til at se på spørgsmålet.

Det fortæller den nye socialdemokratiske erhvervsordfører, Benny Engelbrecht.

Berlingske Nyhedsmagasin bringer i dag i sin årlige Guld 1000-udgave en analyse af regnskabstallene for de 1.000 største danske virksomheder, og den viser, at der er markant forskel på, hvordan det går for de 100 største og for nummer 101-1.000; de store klarer sig betydeligt bedre.

En af forklaringerne er, at de allerstørste har flere muligheder for at finansiere sig; de kan udstede aktier og virksomhedsobligationer, de har flere store bankforbindelser, og deres udenlandske datterselskaber kan selv optage lån lokalt.

»Det bekræfter en bekymring, jeg længe har gjort mig, uden at kunne sætte tal på,« siger Benny Engelbrecht.

»Der er brug for, at vi sætter fokus på disse virksomheder, som vi ikke kan kalde små og mellemstore; vi skal måske tale om de store virksomheder minus 100.«

I Berlingske Nyhedsmagasin bliver nummer 101-1.000 kaldt de Ret Store Virksomheder, RSVerne, og de klarer sig på alle punkter dårligere end landets 100 største.

De har lavere afkastningsgrad. De har lavere egenkapitalforrentning. De har haft mindre vækst i omsætningen, og andelen af dem, som går med overskud, er mindre.

Og det er et problem for hele samfundet, mener Nordeas landechef i Danmark, Michael Rasmussen.

»Man skal huske, at Danmarks BNP bliver skabt dér i de mellemstore virksomheder. De store har masser af produktion uden for landet, men væksten i Danmark bliver i den grad skabt i de mellemstore virksomheder,« siger han.

Mens regeringen nu vil undersøge mulighederne for obligationslån, foreslår Nordea-chefen, at finanssektoren overvejer, hvordan man kan skaffe risikokapital til RSVerne.