De gode og de dårlige sider af dansk økonomi

Ofte bliver det fremstillet som om, dansk økonomi er ved at falde helt fra hinanden på grund af en elendig udvikling på mange områder. Men det går faktisk ganske godt på flere afgørende steder.

Dansk økonomi er presset i disse år, men der er da også nogle lyspunkter.Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er meget at klynke og klage over i dansk økonomi lige for tiden. Væksten er uhyre svag og har været det længe. Det private forbrug rasler ned, og erhvervslivets investeringer står i stampe.

Der er også underskud på de offentlige finanser og mange konkurser i erhvervslivet, ligesom der har været et historisk stort fald i beskæftigelsen på op mod 180.000 personer siden 2007.

Men midt i dette sortsyn er der også en række lyspunkter, som er værd at hæfte sig ved.

Lyspunkter i dansk økonomi

• Danmark kører eksempelvis i disse år med nogle gigantiske overskud på betalingsbalancens løbende poster. De er på tæt ved 100 milliarder kroner og betyder, at vi i disse år opbygger en kæmpe formue af udenlandsk valuta, som kan gøre stor gavn senere.

• Arbejdsløsheden har også overrasket ved at falde nu seks måneder i træk. Ledigheden er nu 8.700 personer lavere end sidste efterår og på det laveste niveau siden december 2009. I de fleste andre europæiske lande er ledigheden derimod rekordhøj – og fortsat stigende.

• Beskæftigelsen er steget en lille smule på det seneste. Det viser to forskellige optællinger fra Danmarks Statistik.

• Boligpriserne er igen på vej op. Det er tilmed ikke kun lejligheder, der stiger i pris. Prisen på enfamiliehuse steg i februar med 1,8 procent i forhold til måneden før, hvilket er et af de største prishop i mange år. Fortsat er der dog få handler. Det tyder på, at boligmarkedet er i lidt af en venteposition, men det begynder at røre på sig.

• Aktierne er steget med flotte 12 procent siden nytår. Det giver mange en større formue og kan være med til at stimulere det private forbrug.

• Renten er historisk lav og lavere end i Tyskland, fordi Danmark har fået status som sikker havn i usikre tider. Danmark er faktisk et af de lande i verden sammen med Schweiz, der har de laveste renter, hvilket er til stor gavn for tusindvis af boligejere med gæld.

• Den offentlige gæld er beskeden i forhold til andre lande. Den udgør »kun« omkring 45 procent af bruttonationalproduktet (BNP), mens den eksempelvis er oppe på 80 procent i Tyskland, 90 procent i Frankrig og 160 procent i Grækenland.

• De offentlige underskud ser over de kommende år ud til at blive betydeligt mindre end de 75 milliarder kroner, som underskuddet løb op i sidste år. Det er kun godt og vel det halve, der er udsigt til i underskud i år og fremover.

Fokus på dansk økonomi

Samlet er der altså flere områder, hvor det går overraskende godt. Det kommer der givetvis også fokus på i de kommende dage, hvor det vil vælte ud med aktuelle bud på, hvordan det går med dansk økonomi.

Festen begynder i dag, når økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) præsenterer Økonomisk Redegørelse.

I morgen er det professor og økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der fremlægger den halvårlige analyse af dansk økonomi fra Det Økonomiske Råd, der er sekretariat for de fire økonomiske vismænd.

Endelig udsender Danmarks Statistik fredag også tal for, hvordan bruttonationalproduktet (BNP) har udviklet sig i første kvartal.

BNP dykkede med 0,7 procent i fjerde kvartal sidste år, og kommer der en ny nedgang nu, vil Danmark igen være i recession, endda for tredje gang på mindre end fire år. Bliver tallet så svagt, er det godt, at der er andre ting at glæde sig over i dansk økonomi.