De fleste ransagede i Atea-sag var ansatte fra Region Sjælland

Retsdokumenter viser, at ansatte fra Region Sjælland var i flertal, da politiet sidste år foretog ransagninger og anholdelser i bestikkelsessagen. Ateas bogføringssystem blev også ransaget.

Chefen for Ateas danske afdeling, Morten Felding, oplyste på et pressemøde i december sidste år, at bestikkelsessagen kun omfatter få personer. Han er selv blandt de sigtede. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

Da politiet sidste år ransagede 13 privatpersoners adresser som led i efterforskningen af to IT-virksomheders mulige bestikkelse af offentligt ansatte var det navne på ansatte fra Region Sjælland, som dominerede på politiets liste med adresser.

Over halvdelen af de privatpersoner, som politiet en tidlig morgen i juni aflagde besøg, var ansatte hos Region Sjælland. Det fremgår af retsdokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Ransagningen hos syv ansatte fra Region Sjælland samt en tidligere ansat fra regionen skete på baggrund af mistanke om, at de skulle have modtaget bestikkelse fra IT-virksomheden Atea, som havde IT-kontrakter med Region Sjælland. Regionen var Ateas største kunde.

Bestikkelsen skal ifølge politiet være foregået ved, at medarbejdere fra Atea i en længere årrække forærede IT-medarbejdere i Region Sjælland 1,5 procent af regionens IT-omsætning med Atea. Beløbet blev optjent på en særskilt konto, konto 2840, hos Atea.

Bestikkelsen er foregået fra 2007 til 2015 og udgør ifølge retsdokumenterne samlet ikke under to millioner kroner. Andre retsdokumenter nævner et lavere beløb, nemlig »ikke under en million kroner«.

Disse mange penge spenderede de ansatte fra Region Sjælland ifølge politiet sammen med medarbejdere fra Atea på private rejser, hotelophold og forplejning i både indland og udland. Alene en meget omtalt luksustur til Dubai i efteråret 2014 kostede over 400.000 kroner. Dertil kommer flere rejser til USA i 2013 og 2014.

Formålet med bestikkelsen skulle være at vedligeholde regionens forretningsmæssige forbindelse med Atea og blev givet til medarbejdere på forskellige niveauer i regionens IT-afdeling, som tæller mere end 200 med­arbejdere.

Politiet mistænker også en enhed i egne rækker, nemlig Rigspolitiet, for at være omfattet af bestikkelsessagen, men her var det dog blot en enkelt medarbejders private bopæl, som blev ransaget.

De øvrige privatpersoner, hvis hjem blev ransaget, var personer med tilknytning til de to IT-virksomheder, Atea og 3A-it.

I bestikkelsessagen har politiet sigtet i alt 13 personer, men det er dog ikke alle de ransagede, som også er sigtet.

»Der var nogle få, der ikke blev sigtet. Du kan godt ransage hos ikke-sigtede personer. Det har vi også gjort i andre store sager,« siger chef for Bagmandspolitiet, Morten Niels Jakobsen.

Politiet ransagede imidlertid ikke kun privatpersonernes hjem, men også deres konti på deres respektive arbejdspladser, hvor politiet søgte efter beviser og genstande, der kunne beslaglægges, herunder de mistænktes IT-udstyr, telefoner, dokumenter og korrespondance. Politiet var dermed i den ejendommelige situation, at det også måtte ransage nogle af sine egne kontorer. Og det endda hos politiets øverste myndighed, idet ransagningen også omfattede en mistænkts kontor hos Rigspolitiet, fremgår det af retsdokumenterne. Politiet ransagede i alt 17 adressser under aktionen i juni sidste år.

Hos Atea var politiets ransagning dog ikke begrænset til enkeltpersoners kontorer. Her omfattede ransagningen Atea hovedkontor, herunder virksomhedens bogførings­system med henblik på at få oplysninger om Ateas konto 2840, som Region Sjælland i sin anmeldelse af sagen til politiet havde beskrevet som den »skjulte konto«.

Atea har siden sagen kom frem sidste år lagt kraftig afstand til de medarbejdere, som skulle have stået bag bestikkelsen, og som i løbet af 2014 forlod virksomheden til fordel for den nyetablerede konkurrent, 3A-it.

Selv om Ateas påståede bestikkelse af ansatte ved Region Sjælland og Rigspolitiet er foregået over en periode på otte år, afviste Atea på et pressemøde i december, at det bunder i en særlig virksomhedskultur hos Atea.

»Det er isoleret til ganske få mennesker,« sagde topchefen for Ateas danske forretning, Morten Felding, på pressemødet.

Morten Felding er imidlertid selv blandt de sigtede i bestikkelsessagen, fordi han undlod at gribe ind over for, at Atea forærede en ansat ved Region Sjælland en rejse til Dubai. Morten Felding godkendte turen, men ifølge Atea skete det på falske forudsætninger.

Det viste sig efter Dubai-turen, at den ikke, som Morten Felding ellers havde fået oplyst, var betalt af Region Sjælland, men derimod af Atea.

»Først efter turens afholdelse kom det for en dag, at Atea var blevet drevet rundt i managen, og at turens formål var at flytte kundeforholdet til Region Sjælland fra Atea til 3A-it,« oplyser Atea i et skriftligt svar.

Efter turen fik den ansvarlige for rejsen en advarsel af Morten Felding og sagde kort tid efter op.