De danske kæmper flytter hjemmefra

Dansk virksomheder er fløjet fra den trygge europæiske rede, men er stadig dybt afhængige af den europæiske økonomi, hvor de største virksomheder stadig henter størstedelen af deres omsætning.

Med ikoner som »Svanen«, »Ægget« og »7eren« har Fritz Hansen længe haft sine stoleben solidt plantet på møbelmarkedet i Europa og i særdeleshed i Norden, men designvirksomheden får løbende også et bedre fodfæste i USA, fortæller Sofie Lindahl-Jessen, der er marketingsdirektør i Fritz Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under de buede terminaltag i San Franciscos lufthavn kan man gå og føle sig en smule hjemme. Ikke kun fordi man stedse kan se blåuniformerede SAS-ansatte gå på arbejde, men også på grund af lufthavnens møblement. Rundt om i terminalbygningerne står flere rødbetrukne eksemplarer af Arne Jacobsens »Ægget« i små grupper, ligesom man kan fordrive pausen mellem sine flyture i »Svanen« fra samme designer. Ca. 350 eksemplarer af de to stole er fordelt over tre terminaler – alle fremstillet af møbelkoncernen Fritz Hansen.

»Det er en udtalt del af vores strategi at være placeret over hele verden. Vi følger efterspørgslen, og den forbruger, der efterspørger vores design, findes over hele verden,« siger Sofie Lindahl-Jessen, der er salgs- og marketingdirektør i Fritz Hansen.

Med ikoner som »Svanen«, »Ægget« og »7eren« har Fritz Hansen længe haft sine stoleben solidt plantet på møbelmarkedet i Europa og i særdeleshed i Norden. I 2009 stod Europa for 85 procent af selskabets omsætning, men selv om virksomheden har haft vækst på hjemmekontinentet, er den del nu faldet til 75 procent.

»Der er stadig masser af muligheder på det europæiske marked, så det er mere et spørgsmål om, at der er kommet en større opmærksom andre steder i verden,« siger Sofie Lin­dahl-Jessen.

»Vi vokser ret meget i USA, mens vi har haft en ganske eksplosiv vækst i lande som Singapore, Australien og Korea.«

Hjem kære hjem

Fritz Hansen er med andre ord ved at vokse ud af Europas skygge i takt med, at selskabets eksponering mod kontinentet bliver mindre og mindre. Den samme rejse er flere andre af landets største virksomheder på.

Berlingske Research har gennemgået årsregnskaber for en række af landets største virksomheder i årene 2009-2014 og set på, hvor i verden de danske forretningskæmper henter deres omsætning.

Over halvdelen af de optalte virksomheder har det meste af deres omsætning i Europa. Mere overraskende har størstedelen af virksomhederne faktisk også haft vækst i Europa mellem 2009-2014.

Men når virksomheder som Falck og Rockwool alligevel er ved at flytte hjemmefra, skyldes det, at deres vækst løber stærkere andre steder. De to virksomheder har begge oplevet fremgang i Europa på over 30 procent de seneste år, men den europæiske andel af deres omsætning er faldet med henholdvis 19 og ni procentpoint. De er altså blevet mindre afhængige af det store, europæiske marked. Og sådan er det faktisk gået for stort set alle virksomheder:Kun tre af de 30 virksomheder har øget deres eksponering mod Europa, mens langt, langt de fleste har spredt sig ud i verden.

»Det er et billede, vi sagtens kan genkende,« siger cheføkonom i Landbrug og Fødevarer Thomas Søby.

»Det skyldes selvfølgelig, at væksten i Europa siden finanskrisen har stået relativt stille, mens der har været mere gang i hjulene andre steder i verden.«

Den samme tendens påpeger Klaus Rasmussen, der er cheføkonom i DI:

»Kina fyldte absolut ingenting i diskussionen, da jeg startede for over 20 år siden. Da var det et lille og ubetydeligt marked uden nogen effekt. Nu er det en af verdens største økonomier, det har gjort en kæmpe forskel,« siger han.

Opgørelsen fra Berlingske Research dækker ikke kun over eksport, men også over lokalproduktion.

En virksomhed som Carlsberg er meget stor i Europa, men det er begrænset, hvor mange liter øl der eksporteres fra Danmark. Det samme kan siges om Vestas, der har stor produktionskapacitet på det store tyske vindmøllemarked.

Men ligegyldigt hvor varerne produceres, har danske virksomheder stået over for den samme udfordring i Europa i årevis: Flad til faldende vækst. Denne triste væksthistorie står i skærende kontrast til udviklingen mange steder i Asien, mens diligencen så småt også ruller stærkere i USA. Europa er som nævnt stadig det klart største marked for danske virksomheder, men den ringe fremgang taget i betragtning er det ifølge økonomerne i de store organisationer en stor styrke, at dansk erhvervsliv har bredt sig.

Tysk comeback

På ambassaden i Berlin er en af Danmarks mest prominente skikkelser i udenrigstjenesten rykket ind. Efter at have haft ambassadørposter i USA såvel som i Kina, har Friis Arne Petersen taget det samme job i Tyskland – Danmarks største eksportmarked.

Efter finanskrisen tog eksporten til Tyskland et ordentligt hak ned, men de danske virksomheder har allerede indhentet det tabte og mere til. I dag ligger eksporten på 110 milliarder kroner plus tjenesteydelser på 39 mia. kr.

»Det er en bemærkelsesværdig udvikling,« siger Friis Arne Petersen.

Det er typisk maskiner, næringsmidler, kemikalier og lægemidler, som eksporteres til Tyskland. Det store industriland syd for grænsen er i modsætning til Kina et ret mættet marked, og det betyder, at de danske virksomheder skal sælge højt specialiserede produkter for at klare sig.

Hvis man skal ind på det tyske marked, skal man virkelig rykke på innovation og produktudvikling for at kunne konkurrere. Det er de danske virksomheder gode til, og vi har vundet markedsandele i Tyskland i forhold til de lande, vi normalt konkurrerer og sammenligner os med,« siger Friis Arne Petersen.

Innovation er guld

På trods af den lave vækst i Europa er det som som ovenfor nævnt lykkedes de fleste af de største danske virksomheder at skabe vækst for dem selv. Det kan man nemlig sagtens, påpeger DIs Klaus Rasmussen. Men det stiller krav til selskaberne:

»Europa kan stadig være et vækstmarked, hvis man har de rigtige produkter. Nye innovative produkter kan fint sælge i Europa, og der kan man opnå ganske høj vækst. Men det er et mættet marked, så det kræver, at man har nogle innovative produkter, for den samlede efterspørgsel ændres ikke,« siger han.

Det er også denne strategi, som møbelproducenten Fritz Hansen følger. Nu er det ikke længere kun Arne Jacobsen, Poul Kjærholm, Hans Wegner og de andre gamle kendige, der skal sælge møbler i Europa, det er også navne som Hiromichi Konno, Kasper Salto og Jamie Hayon. For der er stadig muligheder på hjemmekontinentet for den danske møbelproducent.

»Særligt på det tyske marked har vi stadig masser af muligheder, og vi vokser også i Norden. Vi har i de seneste år også haft succes med nutidige designere samt relanceringer af ældre designs, der har ramt en ny forburgergruppe og givet dem mulighed for at købe ind i Republic of Fritz Hansen-brandet,« siger Sofie Lindahl-Jessen.

Kom bag om tallene i denne interaktive grafik: