De danske forbrugere er i bedste julehumør i ni år

Danskerne har overordentligt positive forventninger til den økonomiske situation om et år, og vi tror på at arbejdsløsheden fortsat vil falde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske forbrugertillid var bedre end ventet i december. Overordnet steg forbrugertilliden til 6,1 fra 5,6 måneden før.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik. Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans havde økonomerne i snit ventet en indeksværdi på 4,5.

- Forbrugerne vurderer fortsat, at familiens økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit er dagens tal for forbrugertilliden positivt og det højest registrerede siden 2006.

- Vi kan dermed også konstatere, at det økonomiske julehumør er på sit højeste niveau i ni år. Det er selvsagt positivt - ikke mindst med tanke på, at det særligt er forbrugernes forventningerne til den økonomiske situation om et år, der er steget. Dertil kommer, at der fortsat er tro på faldende arbejdsløshed, vurderer Tore Stramer i en kommentar til dagens tal.

Han peger på, at forbrugertilliden stiger på baggrund af en positiv økonomisk nyhedsstrøm fra USA og Europa, ligesom at historierne om en vækstnedgang i Kina er trådt i baggrunden.

Indikatorerne for familiens situation og Danmarks økonomiske situation i dag er henholdsvis 9,6 og 11,1, hvor gennemsnittet for disse indikatorer i det seneste halve år er henholdsvis 5,6 og 12,7. Forventningerne til fremtiden ligger på 6,5.

Ifølge cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea er det fremadrettet positivt, at danskerne ser optimistisk på både Danmarks og den privatøkonomiske situation.

- Dermed er der begrundet håb om, at privatforbruget fortsat kan påtage sig rollen som vækstlokomotiv for dansk økonomi i en periode, hvor eksporten har svære vilkår som følge af afmatningen i emerging markets økonomierne, skriver han i en kommentar til dagens tal.