De danske annoncører ser lyst på 2015

Danske virksomheder vil skrue op for marketingbudgetterne i år, viser en analyse foretaget af Megafon.

Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Optimismen spirer blandt landets største virksomheder, der planlægger at skrue en smule op for marketingbudgetterne i 2015.

Det fremgår af årets Trendanalyse, der kortlægger det danske annoncemarked. Analysen er gennemført af Megafon i samarbejde med Huset Markedsføring, Dansk Annoncør­forening, Dagligvareleverandørerne, Mediabrands (IUM), MTG TV og Clear Channel.

Samlet set tegner det til at blive en lille vækst på annoncemarkedet på ca. to pct., og det ser dermed ud til, at reklame­budgetterne år for år vokser i stort set uændret takt. Annoncørerne fortæller, at budgetterne blev øget med fire pct. i 2014 sammenlignet med 2013.

Det er en af de gode nyheder i Trends15-analysen. Den knap så gode nyhed er, at voksende budgetter ikke nødvendigvis er lig med tilsvarende voksende annoncering. Det er således kun 13 pct. af virksomhederne, der fortæller om reklameinvesteringer, som overskred budgettet, mens 21 pct. erklærer, at det modsatte var tilfældet i 2014. De fleste, 54 pct., har holdt budgettet.

Optimistisk plus

»Men kigger vi ind i 2015, svarer 42 pct. af annoncørerne, at 2015-budgetterne bliver større end i 2014. Blot 19 pct. erklærer, at de bliver mindre. CMOerne fastholder med andre ord tendensen med et pænt optimistisk plus, hvilket er fuldstændigt på linje med tendensen siden 2010. Tilbage står at se, om annoncørerne også bruger pengene,« siger Megafons direktør, Asger H. Nielsen.

Hvilke veje går annoncørerne så i 2015?»Som sædvanligt vinder online frem og tager annoncekroner fra stort set alle andre mediegrupper, især de trykte medier. Den digitale markedsføring vurderes endda typisk at vinde endnu større betydning i fremtiden. Kun når det drejer sig om spørgsmålet om mediegruppernes betydning for virksomhedens salg, kan en anden mediegruppe måle sig med online, nemlig TV,« fortsætter Asger H. Nielsen.Drastisk fald i TV-annoncering?»På trods af, at virksomheder ser TV-kommunikation som helt afgørende for salget, forventer de adspurgte annoncører i de store virksomheder kun at bruge 12 pct. af medieinvesteringerne på TV, hvilket er et drastisk fald fra de 22 pct. i 2014.«Det er da helt ulogisk?

»Det holder heller ikke stik. Jeg er overbevist om, at det faktiske forbrug vil ligge lige under de 22 pct., men når vi laver den slags undersøgelser, er der altid en risiko for, at folk svarer i retning af den »hype«, der er på markedet. Og tendensen er jo online, og CMOerne spår, at de vil bruge 49 pct. af marketing-kronerne digitalt.«Men alligevel?

»Jeg er sikker på, at CMOerne mener det, når de svarer, men vi har jo også set svar gennem årene, der endegyldigt begravede printmedierne. Det går sjældent så galt, som spådommen lyder, og i TV-tilfældet handler det formentlig også om, at mange eksperter siger, at man får lige så gode resultater ved at kombinere TV og online. Når det kommer til stykket, vil mange virksomheder vælge det sikre og gå tilbage til TV,« mener Asger H. Nielsen.

Søgeord af størst betydning

Blandt de andre mediegrupper ser det ud til, at Outdoor (seks pct.), Trade-aktiviteter (20 pct.) og biografreklamer (58 pct.) vinder budget­andele sammen med online.

Radio, tilbudsaviser, ugeblade og aviser var allerede i minus sidste år, og det bliver kun »værre« i år, fortæller analysen.

Blandt undersøgelsens andre interessante konklusioner er, at søgeord vurderes at have den største betydning for salget. Det mener 38 pct. af annoncørerne. Her har TV tidligere været det helt dominerende medie.