De dårlige sider af lavere oliepriser

Der er en del virksomheder, som gennem de senere år har nydt godt af høje energipriser. De vil få det sværere fremover, hvis prisen på olie forbliver lav i længere tid.

Fotos fra Tyra vest feltet i Nordsøen Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er store kontante fordele af den faldende pris på olie. Men der kan også være økonomiske ulemper forbundet med store prisfald på energi. Prisen skal især betales af de virksomheder, der lever af den grønne omstilling fra olie over mod mere miljøvenlige løsninger. Bliver det billigere at tænde oliefyret, er der mindre grund til at sætte en Vestas-mølle op eller isolere huset med Rockwool.

De store danske aktiviteter med olieproduktion og -efterforskning i Nordsøen påvirkes også negativt af olieprisens nedtur.

Det koster store summer at udbygge et oliefelt, så der skal være et rimeligt sikkert og højt afkast i sigte, før en større investering sættes i værk.A.P. Møller - Mærsk skrev eksempelvis i sit halvårsregnskab, at et fald på ti dollar på Brent-olien vil ramme Maersk Oil negativt med 100 millioner dollar. Lige nu ligger prisen næsten 30 dollar under gennemsnittet for andet kvartal – altså et smæk på 300 millioner dollar. Heldigvis for konglomeratet kan en del af det tabte hentes ind på billigere brændstof til Maersk Line.

Norge, der pumper tæt ved 1,8 millioner tønder olie op fra Nordsøens dyb om dagen, og som dermed har en produktion, der er over ti gange større end den danske, er selvsagt også mindre begejstret for store prisfald på olie og naturgas. Derfor kan dansk eksport til Norge blive ramt negativt.

»Vi har hejst de røde kriseflag. Vi er ikke specielt fornøjede, når olieprisen falder. Det har allerede medført, at en del af de nye og dyre olieprojekter, hvor omkostningerne er oppe over 100 dollar per tønde, er sat i bero,« siger olieanalytiker Thina Margrethe Saltvedt fra Nordea i Norge.

Den gennemsnitlige omkostning ved at producere en tønde olie i Norge er fortsat nede på omkring 50 til 70 dollar pr. tønde, hvorfor der fortsat kan tjenes penge. Men oliefest som tidligere er der ikke længere i det store fjeldland mod nord.

Samme tendens ses andre steder hos verdens olienationer, hvor den nærmest øjeblikkelige reaktion på faldende priser er, at investeringer og efterforskning drosles ned.

Men til gengæld er de faldende priser på olie godt for Tyskland, Japan, Kina og mange andre lande, som betyder langt mere for Danmark end Norge.Danske virksomheder er blandt verdens mest energieffektive. Den høje energieffektivitet styrker dansk konkurrenceevne, når prisen på energi stiger, da gennemslaget på færdig­varepriserne er mindre herhjemme end hos konkurrenterne. Dansk industri har derfor haft en fordel, da prisen på olie steg. Men den fordel aftager, når energipriserne falder.