Danskernes rigdom topper

Velstanden pr. indbygger i Danmark ligger næsten 50 procent over gennemsnittet for de øvrige »gamle« EU-lande. Men følelsen af fattigdom lurer lige om hjørnet.

Selv om Danmarks Statistik i dag kan offentliggøre, at danskerne for tiden er blandt de rigeste i EU, så er der grund til at være forsigtige med sin begejstring.

»Det er dejligt, at vi i øjeblikket befinder os blandt de rigeste i Europa, men den økonomiske udvikling i Danmark vil løje af,« siger chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank.

Omregnet alene med valutakursen ligger velstanden målt på bruttonationalproduktet (BNP) pr. indbygger i Danmark 45 procent over gennemsnittet i de 15 "gamle" EU-lande i 2005. Tager man højde i tallene for forskelle i prisniveauerne mellem landene, daler danskernes rigdom en anelse. Men ikke mere end at vi stadig har en BNP pr. indbygger, som ligger 13 procent over gennemsnittet for de »gamle« EU-lande. Umiddelbart ser det ud som om, at indbyggerne i Luxembourg og Irland er endnu rigere end danskerne. Men det billede er ikke helt til at stole på.

Dyster fremtid

»Der er en masse international aktivitet i Luxembourg som for eksempel EU-institutioner og banker, som trækker en masse pendlere til fra landene omkring. De producerer i landet, men bor der ikke. I Irland er det formuerne, der spiller et puds. Mange udenlandsk ejede koncerner placerer formue i Irland, men trækker overskuddet ud igen hvert år. Det betyder, at den endelige indkomst i Irland lander lavere end produktionen,« siger kontorchef Kirsten Balling fra Danmarks Statistik.

Selv Danmark lige nu er et meget rigt samfund, så ser fremtiden faktisk dyster ud, forudser OEDC i sine fremskrivninger over den økonomiske udvikling i Danmark.

Danmarks gode økonomi synger tilsyneladende på sidste vers. De vestlige landes økonomiske organisation, OECD, forudser således, at Danmark går en grim fremtid i møde.

»Danmark luner sig stadig i et efterspørgselsdrevet opsving. Men hvis man ikke gør mere for at få flere hænder ud på arbejdsmarkedet, så vil Danmark om to år ryge ned mod OECDs laveste vækst på kun 0,75 procent i gennemsnit frem til 2013,« siger chefen for Danmark/Sverigekontoret i OECD, Jens Lundsgaard.

Organisationens analyser viser, at Danmarks økonomiske vækst i 2007 bliver 2,6 procent. I 2008 falder væksten lidt til 1,6 procent. Og derfra går det totalt galt.

»Vi så for få år siden, at et land som Holland kollapsede fuldstændig i lønstigninger og inflation på grund af en ukontrolleret økonomisk vækst. Jeg frygter, at noget tilsvarende kan ske for Danmark,« siger Jens Lundsgaard.