Danskernes milliardgæld kan bremse opsving

Tal fra Nationalbanken viser, at danskerne i 2014 lånte 64 milliarder mere, end de sparede op, og det kan bremse opsvinget.

»Hver eneste dansker skylder i gennemsnit næsten en halv millon væk,« siger Las Olsen, chefanalytiker i Danske Bank, som frygter, at danskernes milliardgæld kan sætte bremse på opsvinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruger du flere penge, end du tjener? Så er du langt fra den eneste, for i 2014 lånte vi 11.000 kroner mere, end vi sparede op per indbygger. Privatforbruget steg i 2014, og det kan være et forvarsel om lysere tider. Men den høje gæld kan bidrage til, at kommende stigninger i privatforbruget bliver hæmmet.

Privatforbruget steg med 1,1 procent i sidste kvartal 2014, så danskerne har i højere grad haft kort eller kontanter oppe af lommen i slutningen af sidste år. For hele 2014 ligger tallet på 0,6 procent. Det er positivt, men danskernes gæld er en bremse for vækst i privatforbruget, siger økonom.

»Vi regner fortsat ikke med noget kraftigt forbrugsopsving, der for alvor vil trække den samlede vækst i Danmark op. Vi er stadig ikke nået til, at vi rent faktisk betaler af på den store gæld, vi opbyggede under sidste stigning i huspriserne. Hver eneste dansker skylder i gennemsnit næsten en halv millon væk,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank.

Danskernes gæld steg meget kraftigt før krisen og også lidt efter. Las Olsen mener dog, at vi nærmer os et punkt, hvor danskerne begynder at tjene lige så meget, som de bruger.

»Vi er stort set derhenne, hvor vi kan dække forbruget af det, vi tjener. Det er et markant skifte i forhold til før krisen, hvor vi brugte markant mere, end vi tjente. Når man bevæger sig mod opsving, vil folk bruge mere end indkomsten. Men det ser vi ikke den her gang på grund af den høje gæld,« siger Las Olsen.

Privatforbruget vil fortsætte opad

Stigningen i fjerde kvartal, som lå på 1,1 procent, ser ikke ud til at fortsætte. Ifølge Chefanalytikeren i Danske Bank skyldes den flotte vækst for fjerde kvartal primært et ekstraordinært varmeforbrug hos danskerne, så man skal ikke forvente, at væksten fortsætter direkte i første kvartal 2015.

Tallene for detailhandel og dankortsalg ser ikke imponerende ud for de første måneder af året, men der er potentiale for, at 2015 kan give fin vækst i privatforbruget samlet set.

»Indtil videre er tallene for i år ikke særligt stærke. Jeg tror alligevel, at vi kommer til at se mere vækst. Blandt andet fordi reallønnen stiger pænt, vi har høj forbrugertillid og lav rente. Det er alt sammen noget, der taler for højere forbrug,« siger Las Olsen.

Danske Bank ser dog ikke de få tidlige indikationer på et lidt lavt privatforbrug i første kvartal 2015 være en tendens for, hvordan privatforbruget vil være for hele året.

»Mit bedste bud er, at væksten bliver en del højere i 2015. Vores bud er 1,75 procent for 2015 og 2 procent for 2016. Men der er stor usikkerhed om det,« siger Las Olsen fra Danske Bank.

Ifølge Las Olsen er grunden til usikkerheden netop den høje gæld, som danskerne har opbygget siden før krisen startede.

»Vi må være lidt ydmyge, for det er svært at forudsige. Vi står lidt i en situation, vi ikke har været i før. Et opsving er på vej, men folk har høj gæld, så det er ikke sikkert, at de vil bruge så meget mere,« siger chefanalytikeren.