Danskernes gæld vækker EU-bekymringer

EU-Kommissionen advarer om, at danskernes private gæld udgør en trussel for den danske økonomi og vækst.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er blandt de EU-borgere, der har allermest privat gæld, hvilket nu får EU til at tænde for advarselslamperne.

Danskernes private gæld truer nemlig både finanssektoren og den økonomiske vækst, skriver EU-Kommissionen i et udkast til et notat om den danske økonomi.

Notatet ventes at blive offentliggjort tirsdag.

- Den private gæld er blandt de højeste i EU, hvilket skaber en potentiel risiko for økonomien og den finansielle stabilitet. Situationen kalder på handling (...), står der i notatet.

Kommissionen mener, at det især er skattestoppet og de danske afdragsfrie lån, som er skyld i danskernes høje gæld.

De danske husholdningers gæld svarer ifølge kommissionens beregninger til en samlet gæld på 158 procent af Danmarks BNP. Og EU advarer altså om, at det meget vel kan give finanssektoren i Danmark alvorlige problemer, hvis renterne begynder at stige.

Samtidig vil en rentestigning også betyde, at danskerne får færre penge mellem hænderne til privatforbruget, som ellers skal være den primære motor for en styrket økonomisk vækst, advarer kommissionen.

Helt overordnet får den danske indsats for at styrke økonomien og regeringens 2020-plan EU's anerkendelse.

Med planen er Danmark på ret kurs i forhold til at overholde EU's budgetkrav om et underskud på under tre procent af BNP i 2013, konkluderer kommissionens notat.

Det kræver dog, at regeringen holder styr på de offentlige udgifter. I det lys roser EU regeringens forslag til en budgetlov, der skal lægge loft over udgifter fra kommuner, regioner og staten.

EU-notatet retter dog også kritik af det danske uddannelsessystem. Danmark er et af de lande, der bruger allerflest penge på uddannelse, men de danske unge hører alligevel til i bunden af den europæiske uddannelsesrangliste.

Også den danske forskning får en kommentar med på vejen. EU-Kommissionen mener, at Danmark bør øge de nationale ambitioner for investeringer i forskning og udvikling.

/ritzau/

INFOshop: Få en mere effektiv bestyrelse