Danskernes gæld truer dansk økonomi

Danskernes gæld kan ikke blot forklares med indretningen af det danske realkreditsystem. Gælden udgør en reel trussel for samfundsøkonomien, mener økonomer fra Handelsbanken.

Foto: BO AMSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom der traditionelt har været en opfattelse af, at danskernes høje gæld er en konsekvens af det danske realkreditsystem, hvor man afvikler gæld igennem livet, kan det ikke udelukkende forklare den tårnhøje gæld hjemme i stuerne, mener Handelsbanken ifølge epn.dk.

- Vi er af den klare overbevisning, at det ekstreme niveau for husholdningernes gæld i procent af indkomsterne udgør en potentiel trussel for dansk økonomi, skriver bankens team af økonomer i den seneste udgave af den ugentlige udgivelse Finansinfo ifølge epn.dk.

- Det er rigtigt, at husholdningernes gældsniveau altid har været relativt højt i et globalt perspektiv, men stigningen set over de seneste 10 år har øget gældssætningen til 290 procent af de disponible indkomster, og der har endnu ikke været tegn på, at husholdningerne er begyndt at nedbringe gælden på nogen meningsfuld måde, tilføjer de.

Man kan således ikke forsvare det høje gældsniveau med de sædvanlige argumenter, lyder det fra banken.

- For det første er økonomisk stabilitet og lempelige kreditbetingelser i hvert fald ikke tilfældet længere. For det andet er argumentet om, at stigningen i gælden ikke betyder noget, fordi det er blevet opvejet af en samtidig stigning i aktiverne, også fejlbehæftet, skriver Handelsbankens økonomer.

Især boliggælden bringer danskernes økonomi i et dårligt lys, og de mange afdragsfrie lån har betydet, at man ikke afvikler på sin gæld på normal vis.

- Hvis denne stigning var associeret med, at husholdningerne har valgt at nedbringe andre og dyrere lån, ville problemet være mindre, men det virker ikke som tilfældet, skriver økonomerne.