Danskernes forsigtige optimisme er en streg i regningen

Forbrugertilliden i Danmark dykkede uventet i maj, da den landede på 3,2 mod 5,5 måneden før. Status er nu, at forbrugertilliden har været faldende i fire ud af årets første fem måneder.

Forbrugertilliden i Danmark dykkede uventet i maj, da den landede på 3,2 mod 5,5 måneden før. Status er nu, at forbrugertilliden har været faldende i fire ud af årets første fem måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

»Det må siges at være skuffende med tanke på, at forbrugertilliden ellers normalt stiger hen over foråret som følge af de normale sæsonudsving. Der er altså meget, der tyder på, at danskerne har skruet ganske tydeligt ned for optimismen her i starten af året. Det harmonerer desværre fint med, at såvel detailsalget og dankortomsætningen har udviklet sig meget svagt her i 2016,« skriver Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit, i et notat.

»Det er bestemt en streg i regningen. Vi er således nu i en situation, hvor stort set alle vækstmotorer i dansk økonomi står i tomgang. Det betyder også, at risikoen for en ny recession er stor, og vi forventer højest, at BNP-væksten for året samlet set kan svinge sig op på 0,7 pct.,« tilføjer Tore Stramer.

Selv om faldet i forbrugertilliden var uventet, ligger den fortsat i et interval lige over middel, hvilket har været tilfældet siden september 2015, påpeger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

»Dermed kan vi konstatere, at danskernes forsigtige optimisme lige netop er intakt. Men indtil videre har det ikke givet anledning til et mere markant opsving i privatforbruget. Og med et fald i dagens tal går udviklingen selvfølgelig lidt den forkerte vej,« skriver han i en analyse.