Danskerne vil have nye og større biler

Bilsalget går strygende. Alene i marts blev næsten 20.000 nye biler indregistreret, og mange af dem er større modeller end tidligere.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Der sælges flere biler i B-klassen i 2015. Det mærker de og ved Peugeot i det nordvestlige København.
Læs mere
Fold sammen

Kim Ejlertsen Automobiler på Nørrebro er blandt de forhandlere, der har mærket det stærkt stigende bilsalg, som bilbranchen oplever i øjeblikket. I marts blev 19.545 nye biler indregistreret. Af dem blev 50 solgt på Nørrebro, hvor salgschef Simon Lund Sørensen tager imod.

»Vi solgte 80 biler alene i januar. Til sammenligning solgte vi kun 35 i januar sidste år. I februar og marts er det fortsat med 120 biler solgt. Sidste år var god, men i år bliver endnu bedre,« siger Simon Lund Sørensen.

På landsplan var 2014 et rigtig godt år for bilsælgerne, da der blev indregistreret i alt 188.400 nye biler. Det er det højeste antal nogensinde, og de biler der bliver solgt er større, end de har været de seneste år.

Hos Peugeuot-forhandleren mærker man også, at folk vil have større biler end tidligere.

»De helt små biler sælger stadig fint, men det er de lidt større modeller, der hitter lige nu. Folk har måske lidt flere penge mellem hænderne, end de har haft de seneste par år, og det kan vi mærke. Hvis man har behov for en 308er med fem døre, køber man den også nu,« siger Simon Lund Sørensen.

Ikke langt fra Kim Ejlertsen Automobiler kører Berlingskes udsendte forbi en åben bil, der kommer til sin fulde ret i april-solskinnet. En ældre Peugeot 205 CTI nyder at få calechen ned, men lige netop den type biler bliver der færre af. Det sker i takt med, at mange danskere for tiden udskifter den ellers meget gamle bilpark, som Danmark har været mærket med.

Øget salg en strømpil om forbruget

Under finanskrisen var folk ikke meget for at skulle investere i en helt ny bil, så en stor del af udskiftningen kommer nu, melder bilforhandlerene.

Ud over at sige noget om bilbranchen kan det stigende bilsalg også fortælle os noget om, hvordan det går generelt for forbruget.

»Tidligere var bilsalget en meget pålidelig indikator for forbruget i mere bred forstand. En ny bil i Danmark er en så stor investering, at det kræver stor tillid til økonomien at købe én. De senere år har det ikke været sådan. De mange billige mikrobiler har sat gang i salget af nye biler målt på antal i en tid, hvor forbuget ellers har stået stille. Men dagens tal kan alligevel godt være en strømpil om, at forbruget er på vej opad«, siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Det er i høj grad erhvervslivet, der driver væksten i bilsalget. De får mere at lave, og dermed får de brug for flere biler. 80 procent af leasingmarkedet går til erhverv, og i marts var 38 procent af af de nye indregistringer leasede biler, hvilket er rekord. Men også privatpersoner har fået smag for leasing. 13 procent af de nye biler til privatpersoner er leasede. Det er cirka dobbelt så mange som samme måned sidste år.

Danmarks største mærker optimismen

Direktør og bilforhandler Holger Helle fra en af Nordeuropas største bilforhandlere, Bilernes Hus i Silkeborg, mærker også tydeligt fremgangen i bilsalget. Her solgte man sidste år 4.500 biler.

»Disse måneder er traditionelt de bedste måneder, men selv hvis man ser bort fra det, kan vi tydeligt mærke, at der bliver solgt mere end før,« siger Holger Helle.

Bilsalget har ikke været større siden før krisen. Det har ifølge bilhandleren også meget at gøre med den optimisme, der spreder sig i både erhvervsliv og hos private forbrugere. Bilbranchen er i bedring.

Holger Helle ser også tydeligt, at viljen til at hive lidt ekstra mønter op lommerne er til stede hos de private bilkunder.

»Vi ved, at de hele tiden har haft pengene, men de har selvfølgelig været usikre på økonomien, så de har holdt på dem. Det er ved at være slut,« siger bilhandleren.

Både i Silkeborg og København tror man, at 2015 bliver et godt salgsår, men der bliver nok en dårlig periode, hvor man ikke kan sælge biler: Omkring folketingsvalget. Det er begge bilhandlere enige om.

Hos salgschefen ved Peugeot-forhandleren på Nørrebro er stemningen god, og selv om folk ikke står i kø uden for butikken for at komme ind og spendere 200.000 kr. på en model 308, er stemningen god. Bare i dag har sælgerne solgt fire biler til optimistiske kunder, der ville have fat i en Peugeot. Det er nok til at gøre stemningen løssluppen. Et økonomisk forår har ramt bilbranchen.