Danskerne vil have fleksibel efterløn

Et stort flertal af danskerne er meget positiv overfor en mere fleksibel efterlønsordning.

Poul Erik Pedersen, der er formand for Dansk Erhverv, mener, at en mere fleksibel efterløn vil kunne skaffe flere hænder på arbejdsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Fire ud af fem ser gerne, at modtagere af efterløn skal kunne fravælge efterlønnen i perioder uden dermed at miste retten til efterløn, når de forlader jobbet igen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv vurderer, at fleksibel efterløn vil kunne tilføre 10.000 ekstra årsværk til et arbejdsmarked, som har hårdt brug for arbejdskraft.

»En meget stor del af de 144.000 personer på efterløn kunne arbejde helt eller delvis og dermed medvirke til at sikre den arbejdskraft, som virksomhederne mangler. Derfor bør fleksibel efterløn indgå i regeringen bebudede jobpakke,« siger Poul Erik Pedersen, der er formand for Dansk Erhverv.

Efterlønsmodtagere har allerede i dag mulighed for at arbejde, men kun i meget begrænset omfang. Desuden indebærer modregning for mange, at det ikke kan betale sig at sige ja til et job.

Skal kunne fravælge

Analysefirmaet Zapera har for erhvervsorganisationen spurgt 1.003 repræsentativt udvalgt danskere, om efterlønsmodtagere skal have mulighed for at fravælge efterlønnen i perioder for at kunne arbejde uden at blive modregnet i deres efterløn. 83 pct. af befolkningen var helt enig eller enig. Næsten 9 ud af 10 i aldersgruppen på 50-59 år, som står overfor at kunne vælge efterløn, var positiv.

»Det er overraskende mange, som ønsker fleksibel efterløn. Det viser, at der er en meget stor ressource af erfarne og kvalificerede medarbejdere, som politikerne umiddelbart kan åbne op for. Mange modtagere af efterløn er jo ikke nedslidt, og de kan bidrage helt eller delvist,« konstaterer Poul Erik Pedersen.

Han tilføjer, at når førtidspensionister, som foreslået af regeringen, skal have mulighed for at arbejde uden at miste deres ydelser, så er det oplagt, at efterlønsmodtagere får samme mulighed.

Dansk Erhverv vurderer, at det trængte arbejdsmarked kan få tilført tusindvis af ledige hænder med fleksibel efterløn. I øjeblikket er op mod 144.000 på efterløn. Hvis en tredjedel af dem ville arbejde i gennemsnit tre måneder om året, svarer det til omkring 10.000 fuldtidsstillinger.