Danskerne tabte 109 mia. kr. i november

De turbulente og indimellem blodrøde aktiemarkeder i november kostede danskerne dyrt. En ny statistik viser, at danske investorer - private såvel som institutionelle - i sidste måned tabte sammenlagt 109 mia. kr. på aktier.

Det er ikke kun i Danmark, at investorerne har tabt penge i kølvandet på subprime-krisen. Her er det i Indien, hvor en aktiehandler studerer kursudviklingen. Fold sammen
Læs mere
Det er nye tal for værdipapirstatistikken fra nationalbanken, der viser den kedelige udvikling, og der er tale om en ny negativ månedsrekord, fortæller cheføkonom i Handelsbanken, Jes Asmussen.

»Tabene er omkring 20 mia. kr. større end den tidligere rekord for kurstab, som vi skal tilbage til efter dot-com bølgens sammenbrud i begyndelsen af årtusindet for at finde. Vi havde ventet store tab, men ikke i så markant omfang,« siger han til business.dk.

Bekymring for recession

Statistikken dækker alle aktier, der er registreret i værdipapircentralen, og der er dermed tale om investeringer fra både private investorer, virksomheder og institutionelle investorer som f.eks. pensionsselskaber.

»De store aktiefald skyldes i høj grad stigende bekymring for recession i USA. Samtidig ruller kreditkrisen fortsat for fulde omdrejninger,« siger Jes Asmussen.

Indflydelse på forbruget

Han henviser til den såkaldte subprime-krise, hvor stribevis af banker i både Europa og USA har meldt om store tab på subprime-lån til personer dårlig kreditværdighed. Der er fortsat stor usikkerhed om, hvor store tab, der er tale om, og bankerne har fået væsentligt sværere ved at skaffe likviditet.

Siden lavpunktet i november er aktiekurserne dog steget noget igen, men de store aktietab kan dog få indflydelse på privatforbruget herhjemme, mener Jes Asmussen.

»Ikke mindst som følge af den bredere aktiekultur, hvor flere private altså vælger at investere frie midler i aktier. Udsving i aktiekurser kan i dag have større indflydelse på husholdningernes økonomi end tidligere,« siger han.