Danskerne svingede dankortet flittigt i marts

Dankortforbruget steg i marts med 8,2 pct. i forhold til samme periode sidste år. I alt købte vi for 29,6 mia. kr. Ifølge flere økonomer er det et tegn på, at danskerne igen er begyndt at skrue op for privatforbruget.

Vi svingede flittigt Dankortet i marts og brugte for 29,6 mia. kr. - en stigning på 8,2 pct. i forhold til samme måned året før. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere trak i spenderbukserne i marts og luftede dankortet. Det fik den samlede omsætning til at lande på 29,6 mia. kr., hvilket er 2,2 mia. kr. mere, end danskerne brugte i samme måned året før. De pæne tal fra Nets har fået økonomerne i forårsstemning.

»Der er meget snak om, at der måske kan komme en ketchup-effekt på privatforbruget, som har ligget underdrejet i flere år. Den kan vi ikke love kommer, men der er ingen tvivl om, at forudsætningerne for en pæn fremgang i privatforbruget er til stede. Danskernes formuer er store, købekraften stiger, ligesom bolig- og arbejdsmarkedet er i bedring og forbrugertilliden i top. Det ser ret fornuftigt ud,« skriver Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen i en kommentar.

Også Nykredits chefanalytiker er begejstret. Han har ventet tallene med spænding:

»De giver en indikation af, om den flotte fremgang i forbrugertilliden over de seneste måneder også har ført øget privatforbrug med sig. Det er der umiddelbart noget, der kunne tyde på,« skriver Tore Stramer i en kommentar.

Han kalder ligefrem fremgangen i privatforbruget for 'den bedste vækstnyhed i år'. Renset for normale sæsonudsving har der alene fra februar til marts været en stigning i dankortkortforbruget på 2,3 pct. Tore Stramer understreger dog, at der er væsentligt færre handelsdage i februar sammenlignet med marts. Og at påskens placering kan have påvirket tallene.

»Endelig skal man huske på, at Mobilpays store popularitet også hiver dankortomsætningen i vejret. Når det er sagt, så er dagens stigning i dankortomsætningen så potent, at vi ikke er i tvivl om, at privatforbruget har fået en flyvende start på året. Dagens tal viser således en fremgang i dankortomsætningen på 1,9 pct. i første kvartal under ét. Det må siges at være flot,« skriver Tore Stramer.

Ifølge Nets udgjorde pengeoverførsler via mobilen knap 966 mio. kr. af det totale forbrug med dankort i marts, hvilket er 677 mio. kr. mere end samme periode sidste år.

»Hvis man vil bruge dankort-forbruget som indikator for privatforbruget, bør disse overførsler trækkes helt eller delvist fra, da de primært udgøres af pengeoverførsler og ikke er betalinger,« skriver Nets i en pressemeddelese.

Kan tegne et for lyst billede

Peter Bojsen Jakobsen, makroøkonom i Sydbank, påpeger ligeledes, at tallene skal tolkes med forbehold, selvom han generelt er enig i, at de indikerer en øget forbrugslyst blandt danskerne.

»Der er flere strukturelle faktorer, som gør, at stigningen i dankortomsætningen umiddelbart kan tegne et for lyst billede af danskernes forbrugslyst. Særligt det faktum at flere og flere betalinger bliver foretaget med dankort,« skriver han.

Trods det forventer Peter Bojsen Jakobsen en samlet vækst i privatforbruget på 2,2 pct. i år - hjulpet på vej af en bedring på bolig- og arbejdsmarkedet, historisk lave renter og en lav oliepris.