Danskerne siger nej til berigede fødevarer

Danskerne er endnu ikke klar til at fylde deres køleskabe med fødevarer tilsat vitaminer og mineraler. Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Wilke Markedsanalyse.

En undersøgelse fra Wilke Markedsanalyse viser, at næsten otte ud af ti danskere ikke ønsker berigede fødevarer.

Næsten 79 procent ville fravælge en fødevare, der er beriget med ekstra vitaminer frem for en ikke-beriget fødevare. Samtidig mener næsten 80 procent af danskerne, at det er uhensigtsmæssigt at berige usunde fødevarer med sunde vitaminer og mineraler.

- Vores undersøgelse viser, at der er en klar overvægt af danskere, der ikke lader til at være klar til beriget mad og funktionelle fødevarer. Undersøgelsen viser, at de unge er en smule mere imødekommende overfor beriget mad, og at modviljen stiger med alderen. Men sådan er det ofte med nye ting på markedet, udtaler seniorkonsulent Pernille Tamberg, Wilke Markedsanalyse.

Begrebet funktionelle fødevarer opstod i Japan, hvor der er tradition for, at fødevarer tillægges bestemte sundhedsfremmende virkninger. De japanske myndigheder har blandt andet godkendt pølser med sojaprotein, som skal medvirke til en lavere optagelse af kolesterol.

I Danmark og i EU generelt er det forbudt at lade læger og andre sundhedseksperter anbefale fødevarer, som angiveligt har sundhedsforebyggende virkninger, ligesom forbrugerne ikke må vildledes til at tro, at visse fødevareprodukter med såkaldte aktive ingredienser kan erstatte sund kost.

Ikke desto mindre har både danske og internationale fødevareproducenter stor tiltro til markedet for funktionelle fødevarer, og der investeres kraftigt i forskning og produktudvikling.

Analysen omfatter 1.017 besvarelser, der har deltaget via Wilke A/S’ online panel.

- trichs