Danskerne siger nej tak til euroen

Danske Banks måling på danskernes holdning til euroen viser det største forspring til nej-siden nogensinde.

Samlet siger 50,6 procent nej tak til euroen, menes 22,5 procent siger ja. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til danskerne, skal Danmark ikke med i euroen. Danske Banks måling på danskernes holdning til euroen viser det største forspring til nej-siden nogensinde.

Målingen fra september viser et forspring til nej-sigerne på 23,3 procent point. Samlet siger 50,6 procent nej tak til euroen, menes 22,5 procent siger ja.

Målingen er lavet efter den finansielle uro igen blussede op i sommeren.

- Der er således ingen tvivl om, at gældsproblemerne har øget danskernes modvilje mod medlemskab af ØMU'en, skriver bankens cheføkonom Steen Bocian i en kommentar.

Ved den seneste måling i juni, var forspringet til nej-siden 16,5 procentpoint:

- Da nej-siden traditionelt har vundet momentum i en løbet af en valgkamp, så peger alt på, at en afstemning ville ende med et "nej", hvis den blev afholdt i dag, skriver Steen Bocian.

Ud over den finansielle uro er forskellen mellem den danske rente og renten i Euroland blot fem basispoint. Det er betydeligt mindre end for to år siden, hvor rentespændet i en kort periode nåede op på en forskel på 175 basispoint, hvor den danske rente lå højest. Det betyder, at omkostningerne ved ikke at være med i euroen er faldet betydeligt. Og det kan få flere til at sige nej til eurodeltagelse.

- Det er usikkert, hvornår danskerne atter skal stemme om eurosamarbejdet - to af de tre sandsynlige kommende regeringspartier har dog klart indikeret, at det ikke bliver i indeværende valgperiode, påpeger cheføkonomen.

Hos Danske Bank forventer man derfor, at der kan gå en rum tid, inden politikerne igen vil spørge danskerne, om vi skal bytte kronen ud med euroen.

INFOshop: Endnu flere danskere siger nej til euroen