Danskerne holder på pengene før Black Friday

Danskerne har tilsyneladende valgt at udskyde indkøb af især tøj og sko til Black Friday. Det vurderer flere økonomer, efter at nye tal viser, at danskerne skruede ned for forbruget i oktober.

Danskerne har holdt godt på pengene forud for årets store Black Friday-udsalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mange danskere er klar til at give den gas, når årets største udsalgsdag, Black Friday, 29. november bliver rullet ud.

Det konkluderer flere økonomer, efter at Danmarks Statistik tirsdag har offentliggjort nye tal, der viser, at det danske detailsalg faldt med 0,2 procent i oktober.

»Faldet i oktober er ikke sort nyt for dansk økonomi. Danskerne tager i stigende grad tilbudsdagene i november – Singles' Day, Black Friday og Cyber Monday – til sig. Vi forventer derfor, at flere forbrugere har udskudt køb til tilbudsjagten i november,« vurderer Morten Granzau, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Også privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen forventer, at mange danskere vil gå på tilbudsjagt fredag. Hun bemærker, at især salget af tøj dykkede i oktober.

»Tilbagegangen i oktober forventes at blive erstattet af fremgang i november, hvor detailsalget vil blive løftet af Black Friday, og generelt har detailsalget da også været stigende i 2019,« bemærker Louise Aggerstrøm Hansen.

Danskerne er blevet mere tilbageholdende

Dankortomsætningen har flere gange slået rekord på Black Friday. Og ikke mindst fordi black friday i år falder på en lønningsdag, er der på ny lagt i kakkelovnen til en gedigen forbrugsfest.

Det er dog ikke, fordi danskerne kaster om sig med penge. I årets første ti måneder er det danske detailsalg foreløbigt »kun« vokset med 0,8 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Der er tale om en mærkbar nedgang fra sidste år, hvor det danske detailsalg i årets første ti måneder voksede med 1,7 procent.

Danskernes syn på økonomien er da også falmet ganske kraftigt. Forbrugertilliden er på det laveste niveau i tre år, hvilket kan pege mod lavere privatforbrug i de kommende måneder.

»Når forbrugerne bliver mere bekymret for fremtidsudsigterne, er automatreaktionen normalt, at der skrues ned for forbruget og op for opsparingen. Dertil har den seneste opbremsning i jobvæksten bidraget til at hive fart ud af privatforbruget,« konstaterer Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Den lave forbrugertillid og den sløje vækst i privatforbruget indtræffer, selv om dansk økonomi ellers er i god form.

»Renterne er lave, der er pæne stigninger i reallønnen, og beskæftigelsen er fortsat noget nær rekordhøj trods den seneste tendens til opbremsning. På den baggrund mener vi, at det måske er for tidligt at blive alt for bekymret vedrørende udsigterne for privatforbruget,« vurderer Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.