Danskerne har ikke taget alderspensionen til sig

Pensionsreform. Nordea har haft en nedgang i indbetalingerne til pension på 25 pct. i foråret, fordi danskerne ikke er begyndt at bruge den nye aldersopsparing endnu. Banken regner med, at udviklingen vender i løbet af efteråret.

Opsparingen i bankerne er skrumpet i år, fordi vi ikke har taget den nye alderspension til os. Danskerne har ikke forstået pensionsreformen, lyder det fra bankerne. Arkivfoto: Bent Midstrup
Læs mere
Fold sammen

Den ny aldersopsparing er hård ved bankerne. Indbetalingerne til pension i bankerne er dykket kraftigt her i foråret, fordi danskerne er stoppet med at indbetale til kapitalpension og ikke er begyndt at bruge aldersopsparingen endnu.

Sidste år betalte danskerne rent privat uden om deres arbejdsgiver 5,22 mia. kr. ind til kapitalpensioner i bankerne. Det er nu stoppet, fordi danskerne fra nytår ikke længere kan bruge kapitalpensionen. I stedet kan de så vælge at bruge den nye aldersopsparing, men om opsparerne vil benytte sig af den mulighed, har de tydeligvis ikke taget stilling til endnu.

Aldersopsparingen er karakteriseret ved, at der ikke er noget fradrag for indbetalingerne, mens udbetalingerne til gengæld er skattefri.

Kunderne er i tvivl

Hos både Sydbank og Nordea har det betydet en solid nedgang i betalingerne til pension her i foråret, at aldersopsparingen endnu ikke er gået rent ind hos danskerne. Bankerne forventer dog, at udviklingen vender senere på året.

Hos Nordea er de samlede løbende indbetalinger til pension faldet med godt 25 pct. i første halvår i forhold til samme periode sidste år.

»Det er en klar effekt af, at det er slut med at indbetale til kapitalpension. Ser vi på de indbetalinger, vi fik til kapitalpensionen i første halvår af 2012, så udgør det stort set hele differencen. Isoleret er betalingerne til ratepensionen og livrente steget, men det er ikke nok til at udligne den manglende opsparing via kapitalpensionen,« siger seniorkonsulent hos Nordea, Kristian Lund Pedersen, der påpeger, at nedgangen var forventet.

»De skattemæssige fordele ved at spare op til pension er blevet strammet flere gange de seneste år. Mange har ikke taget stilling til, hvad de nu vil gøre. Om de eksempelvis vil fortsætte med en aldersopsparing,« siger Kristian Lund Pedersen.

Fra Sydbank lyder nogenlunde samme melding, men banken vil ikke sætte tal på, hvordan det går med indbetalingerne.

»Mange ved ikke, at der er kommet et nyt produkt, og det giver en forskydning i kundernes adfærd. Der er stor usikkerhed om det seneste års reformer, og det gør, at kunderne er mere påpasselige. De venter og ser, om de vil betale ind til aldersopsparingen,« siger pensionschef Jette Bladt.

Kan være startskuddet

Aldersopsparingen blev indført som en del af skattereformen. Den har flere gange været til debat, fordi det er første gang, at man bryder med ideen om, at danskerne får en gulerod for at spare op til pension i form af et skattefradrag.

Derfor kan produktet være svært at forstå for danskerne, selv om flere eksperter har påpeget, at det er bedre for den enkelte opsparer, end kapitalpensionen var. Hos både Sydbank og Nordea vil man hen over efteråret øge rådgivning om det nye produkt for at få danskerne til at bruge det.

Hos Nordea regner man med, at konverteringen af de opsparede kapitalpensioner til en aldersopsparing kan være startskuddet. Frem til udgangen af næste år kan danskerne lave deres indestående kapitalpensioner om til den nye pension med en skatterabat på 2,7 pct.

»Vi er allerede begyndt at konvertere, hvilket vil tage til i fart i efteråret, hvor vi intensiverer rådgivningen. Netop rådgivning er en vigtig faktor i forhold til pensionsindbetalinger med nye indbetalingsregler,« siger Kristian Lund Pedersen.

Tør ikke sætte tal på

Samme melding lyder fra Danske Bank.

»Det er svært at forstå, hvorfor nogen skulle vælge ikke at betale ind på en aldersopsparing. For dem, der ikke betaler topskat, vil aldersopsparingen i de fleste tilfælde være bedre end ratepensionen. Og med skattereformen er der kommet færre, som betaler topskat. Det taler for, at der er flere, som burde betale ind til alderspensionen,« siger privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen.

Ingen af de tre banker tør sætte tal på, hvor mange de mener, der vil komme til at bruge den nye pensionsform. Men under alle omstændigheder vil bankerne komme til at tjene færre penge på denne pension end kapitalpensionen.

På kapitalpensionen kunne danskerne sidste år indbetale 46.000 kr. På aldersopsparingen er det kun 27.600 kr. Det giver færre penge under forvaltning for bankerne.

For den enkelte opsparer er det bedre at betale ind til en aldersopsparing end selv at investere i eksempelvis aktier og obligationer, fordi beskatningen af afkastet i aldersopsparingen som ved de øvrige pensionsformer kun er på 15,3 pct.