Danskerne finder snart pungen frem igen

Ny prognose spår, at danskernes krisefrygt snart snart slipper taget i danskerne, som igen begynder at bruge penge.

Foto: Mikkel M¿ller J¿rgensen
Dansk økonomi har indtil videre rystet krisen af sig hurtigere end ventet.

Derfor tror Dansk Erhverv, at der i de nærmeste år vil komme gang i både den økonomiske aktivitet og i arbejdsmarkedet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Det fremgår af en ny prognose, som imidlertid hviler på en central ting: At forbrugerne snart smider forsigtigheden af sig og begynder at bruge penge igen.»Indtil videre har danskerne sparet meget op, selv om de klart har fået flere penge mellem hænderne. Hvis der for alvor skal komme gang i væksten, skal de begynde at bruge penge,« siger økonom Bo Sandberg fra Dansk Erhverv.

I prognosen tror organisationens økonomer på en vækst i år i den samlede økonomi på 2,3 pct. og en vækst i privatforbruget på 2,9 pct.

»Danskerne har sparet en del forbrug op, som de på et tidspunkt må begynde at foretage. Vaskemaskiner går jo i stykker, og køleskabe forældes, og det manglende forbrug vil komme på et tidspunkt. Der er sket en bedring på arbejdsmarkedet, og der vil være en aftagende frygt for økonomisk ustabilitet,» siger Bo Sandberg.Men han erkender også, at forbrugerne har skuffet på det seneste. Den seneste forbrugertillidsindikator viste et knæk i oktober, og det tegner ikke godt for den samlede vækst.

»Det private forbrug udgør omkring halvdelen af økonomien, så det er afgørende for væksten. Forbruget afhænger meget af jobmarkedet og frygten for at miste sit arbejde, og den bør være aftagende,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Dansk Erhverv noterer sig, at ledigheden ikke stiger så meget som frygtet, men den vil nok først toppe i 2011.

»Der kommer et tidspunkt, hvor det offentlige vil skære i antallet af ansatte, og hvor de private virksomheder endnu ikke er klar til at hyre flere folk, og derfor tror vi ledigheden vil toppe på 170.000 personer i 2001. Men herefter vil det blive bedre,« siger Bo Sandberg fra Dansk Erhverv.