Danskerne er fornuftige finansegern og sparer mere op

Nye tal fra Finans Danmark viser, at danskerne fortsætter med at sende milliarder ind på opsparingerne.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

København. Tiden før krisen, hvor alle havde ret til at godt køkken finansieret for lånte penge i en friværdi, der kun blev større, er stadig fortid. Danskerne er forsigtige og sætter flere og flere penge til side.

Det viser nye tal fra finanssektorens brancheforening, Finans Danmark. Det seneste år har danskerne samlet øget indeståendet på deres konti med 45 milliarder kroner, så den samlede kontante opsparing har nået 819 milliarder kroner.

- Man skal selvfølgeligt have en reserve, men der er mange mennesker, der har lige lovligt mange penge stående i banken.

- Det afgørende er at vide, hvad man skal bruge pengene til. Hvis det er til senere tidspunkt, så giver det ofte mere mening at investere dem end at lade dem stå til et meget lille afkast, siger cheføkonom hos Danske Bank, Las Olsen.

Han fortæller, at der ingen gylden regel er for, hvor meget det er fornuftigt at have stående. Ud over selvfølgeligt til at kunne købe ting, man gerne vil have og til at kunne svare uforudsete udgifter.

- For nogle er det vigtigste at vide, præcist hvad de har. Så skal de spare op og må så leve med, at en del af opsparingen bliver taget af inflationen.

- Et brugt eksempel er egernet, der gemmer nødder til vinteren, og ved, at nogle ikke bliver fundet igen. Så et egern accepterer et negativt afkast, fordi det er afgørende for at have nødder om vinteren.

- Omvendt, hvis det er penge, der eksempelvis skal gøre livet sødere i pensionen, og et tab ikke er ødelæggende, så giver det mere mening at investere. Men det bliver man selv nødt til at finde ud af, hvad der er rigtigt for en selv, siger Las Olsen.

Den nyfundne sparsommelighed er et stort paradigmeskift siden før finanskrisen, hvor der var et anseligt lånefinansieret overforbrug.

- Det er et stort paradigmeskift fra siden krisen. Folk er blevet mere forsigtige, og det viser ikke mindst noget om, at de store, fristende friværdier ikke er så store, som de var før.

- Så krisen præger helt sikkert stadig mange danskere. Forbruget stiger, men på en meget mere fornuftig måde, siger Las Olsen.

/ritzau/