Danskerne er for første gang alle millionærer - på papiret

Danskernes finansielle formue vokser kraftigt og er nu på mere end en million kroner i gennemsnit. Samtidig har vi nedbragt vores gæld, viser en ny analyse.

Den danske økonomi har sneglet sig af sted med lav vækst de senere år, imens der har været en voldsom fremgang i danskernes formue. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens den danske økonomi har sneglet sig af sted med lav vækst de senere år, har der været en voldsom fremgang i danskernes formue. Mere præcist kan danskerne nu for første gang i gennemsnit kalde sig millionærer på papiret, når det gælder den finansielle formue bestående af pension, aktier, obligationer, investeringsbeviser og kontanter og indskud i bankerne. Det vil sige, at boligerne ikke er talt med. Det er et klart plus for den danske økonomi med den øgede formue, men store opsparing har dog også en slagside, fremhæver økonomer.

Det er Danske Bank, der for Berlingske Business har regnet på udviklingen i danskernes formue siden 2008, hvor finanskrisen for alvor satte ind. Analysen viser med al tydelighed, at danskerne har brugt de svære år efter krisen til at polstre sig. Formuen er vokset, og i samme periode er gælden ikke steget, men derimod faldet en anelse. I gælden er boliglån medregnet. Når man trækker den samlede gæld fra den samlede formue, viser regnestykket, at danskernes nettoformue på det finansielle område er vokset fra 233.762 kr. i gennemsnit tilbage i 2008 til 595.208 kr. i gennemsnit i 2015.

Det medfører, at familierne er blevet mere polstrede, og at den danske økonomi er som helhed blevet mere robust. Det skal ses i modsætning til udviklingen i årene op til finanskrisen, da danskernes gæld voksede.

Mærker ikke pensionsopsparingen

Udfordringen er, at langt størstedelen af formuen er bundet i pensionsopsparinger, som ikke er særligt fleksible. De hjælper ikke danskerne til et større privatforbrug her og nu, og man kan ikke bare få frigivet pengene, hvis man pludselig bliver ramt af ledighed og har svært ved at betale af på boliglånet.

»Kommer man i økonomisk uføre, kan det blive en udfordring, hvis man står med gæld, der skal betales med det samme, mens ens formue er bundet. Danskerne har i gennemsnit kun omkring 160.000 kr. i let tilgængelige midler som indskud og kontanter, men det afspejler, at det især er en lille gruppe, som har et relativt store beløb,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

Hun understreger, at pensionsopsparingerne naturligt nok giver det plus, at danskerne har penge til et ordentligt liv i den tredje alder:

»Omvendt er pensionsopsparingen ikke noget, som man tænker over til hverdag. Og den har ingen indflydelse på familiernes daglige økonomi, og der er nok mange danskere, der ikke føler, at de er blevet rigere, selv om de har fået en større pensionsopsparing,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

I beregningerne fra Danske Bank kan man se, at danskernes gennemsnitlige pensionsopsparing er tre gange så stor som deres kontante formue. Hertil kommer, at mens den bundne formue i pensionen er fordelt bredt ud over mange danskere, er både kontanter og aktier fordelt på relativt få hænder.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, er helt enig i analysen fra Danske Bank. Han påpeger, at hvis man tager pensionsformuen ud af regnestykket og kun ser på den frie formue og sætter den i forhold til gælden, så har danskerne en nettogæld i stedet for en nettoformue. Og nettogælden er mere præcist på 300.000 kroner.

»Den gældsberegning er nok et mere reelt billede af, hvordan mange familier oplever deres hverdag. Målt på den måde er gælden også faldet, men den er ikke faldet ret meget. Vi sparer op til pension, og så har nogle få danskere aktier, investeringsbeviser og obligationer. Den sidste del af formuen er likvid i modsætningen til pensionen, men den er fordelt på meget få danskere,« siger Steen Bocian, som i lighed med Danske Bank ikke vurderer, at den voksende finansielle formue hjælper med at sætte gang i danskernes privatforbrug her og nu.

»I forhold til forbruget er der stor forskel på, hvilken formue man har. Her giver pensionsformuen ikke ret meget. Opsparingen til pension bliver trukket på ens lønseddel, før man overhovedet har set den. Det bliver meget abstrakt,« siger Steen Bocian.

Vi er ikke blevet klogere

Erik Bjørsted, som er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er enig i det positive ved, at danskerne i disse år nedbringer deres gæld og sparer mere op. Han mener, at det skyldes, at vi er blevet skræmt af finans­krisen.

»Vi havde en lånefinansieret forbrugsfest i årene op til krisen, men den har givet store tømmermænd. Det er helt naturligt, at i krisetider, så stiger danskernes opsparingstilbøjelighed,« siger Erik Bjørsted.

Samme melding lyder fra Steen Bocian, men han tvivler på, at den større afbetaling på gælden er et udtryk for, at danskerne er blevet klogere efter finanskrisen:

»Nogle har været i en tvangssituation, hvor de skulle nedbringe deres gæld. De var teknisk insolvente, fordi huspriserne faldt. Det er der stadig mange, som bøvler med. Jeg tvivler på, at danskerne tænker ret meget end anderledes i dag. Gælden vil begynde at stige igen og sætte nye rekorder om nogle år.«