Danskerne er blevet mere effektive

Danskerne arbejder lidt mindre end tidligere, men alligevel stiger i produktiviteten.

Danskerne arbejder lidt færre timer, men får mere ud af det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Det må være enhver chefs drøm. Danskerne er blevet mere flittige og effektive, når de er på arbejde. Produktiviteten i byerhvervene er kravlet i vejret med 1,1 pct. fra 2011 og til 2012.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den moderate fremgang kommer via stigning i den økonomiske vækst på 0,9 pct. og et fald i antal arbejdstimer på 0,2 pct.Danmarks Statistik skriver, at det mindre plus kommer efter en række år, hvor der har været store udsving i vores produktivitet. Det skyldes først og fremmest, at finanskrisen gav virksomhederne mindre at lave, mens samtidig fortsatte med at holde på deres medarbejdere.

Byerhvervene er den private sektor med undtagelse af råstofudvinding, landbrug, boliger samt udlejning af erhvervsejendomme. Og hvis man vender blikket mod hele erhvervslivets produktivitet er billedet en anelse mindre pænt.Erhvervslivet samlede produktivitet er uændret fra 2011 og til 2012. Det skyldes ikke mindst en nedgang i udvindingen af olie fra Nordsøen. Produktiviteten inden for olie- og gasindvinding er dog fortsat meget høj.