Danskerne elsker familiedrevne virksomheder

Om det handler om legetøj, medicin, skibe, pumper eller vinduer, er der et markant fællestræk: Danske virksomheder med stærke ejerfamilier er de mest velansete herhjemme.

Niels B. Christiansen, topchef i Danfoss Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Den mere klassiske tunge industri som Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool når om ikke Lego- og Novo-niveau i Berlingske Business’ Imageanalyse, men de tilhører eliten med top 10-placeringer.

»Når der ikke rigtigt sker nogen udsving i løbet af et år, nye direktører, dårlige regnskaber eller andet, som skaber voldsom medieomtale, er industrigiganternes fortælling så stærk, at deres naturlige placering er i toppen af imagelisterne, især når det er beslutningstagere, som vurderer selskaberne,« siger Martin Roll, global brandingekspert og ledelsesrådgiver med base i Asien.

Han hæfter sig ved, at de selskaber, som har en stærk familie i ryggen, ofte har en klarere og mere langsigtet profil.

Alle selskaber i top 10 har klare familiebånd, og de har alle en markant familiegren, som tegner profilen.

Familieejerskab opløst

De to bundpropper blandt industrigiganterne er NKT og FLSmidth. Engang var de en del af samme familie, kontrolleret af fire familiegrene, som dog mere var kendt for interne opgør end som en klar ledestjerne for et konglomerat med en af Danmarks største industrigrupper.

Familierne har trukket sig, og konglomeratet er opløst. NKT og FLSmidth er stadig blandt de største industriselskaber i Danmark, men de lever en mere hensygnende tilværelse i offentligheden. FLSmidth dykker kraftigt som følge af en strategi, der blev iværksat på et uheldigt tidspunkt. Koncernen ville gøre sig mere uafhængig af cementindustrien og kastede sig ind i mineindustrien, men ramte lige præcis det tidspunkt, hvor mineindustrien løb ind i en krise.

Det har givet FLSmidth nogle turbulente regnskabsår, og derfor rammer virksomheden ind i Imageanalysens hårdeste dom, for de, der ikke evner at eksekvere på strategien, får en negativ omdømmevurdering.

Hurtig vending

Martin Roll hæfter sig ved, at det hurtigt kan gå den anden vej. Han peger på Vestas’ imponerende comeback, som blev skabt umiddelbart efter kriseårene, hvor den profilerede koncernchef Ditlev Engel til sidst blev afskediget. Det nye makkerpar i spidsen for Vestas, adm. direktør Anders Runevad og formand Bert Nordberg har hurtigt gennemført en turnaround, og de to svenskere har leveret fremragende resultater.

»Det bliver de belønnet for,« siger Martin Roll, som også mener, at de virksomheder, som er repræsenteret blandt industrigiganterne, er med til at gøre danskerne stolte.

»Det er solide selskaber, som klarer sig godt internationalt. Og når vi taler internationalt, så er det ikke længere blot en tur til Tyskland, men med høj synlighed overalt i verden,« siger han.

De virksomheder, som har unikke, globale produkter, fremstår i danskernes øjne meget stærke, men det kræver ifølge Martin Roll, at de også kan levere og eksekvere på strategien.

Til sammenligning nævner han B&O, som på trods af manglende produktlanceringer og manglende reel fornyelse i butikkerne stadig har et enormt stærkt image som forbrugerprodukt globalt. Men de manglende resultater betyder, at de skuffer i beslutningstagernes øjne, og derfor får de ekstraordinær store tab på imagekontoen.