Danskerne beholder den gamle bil

Salget af nye biler er i tomgang. Salget dykker fortsat kraftigt, og det sender ingen positive tegn om et opsving i det generelle forbrug, påpeger bankøkonomer.

Læs mere
Fold sammen
Bilsalget fortsætter den hårde opbremsning, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Det er skidt nyt for dansk økonomi, da nysalget af biler plejer at være en god temperaturmåling på danskernes forbrugslyst, siger chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank.

- Dagens tal for nybilsalget signalerer dermed ikke ligefrem tegn på stigende forbrugslyst i husholdningerne. Vi spejder i øjeblikket efter flere signaler, der kan bekræfte, at den pæne stigning i dankortomsætningen fra juni til juli ikke var en enlig svale, skriver han i en kommentar.

Chefanalytikeren peger på udbetalingen af SP-pengene som en forventet løftestang til bilsalget.

- Selvfølgelig er SP-udbetalingerne i en størrelsesorden - cirka 10.000 kroner for den gennemsnitlige udbetaling - der ikke ligefrem lugter af køb af ny bil, men det ændrer ikke ved, at SP-pengene i princippet kan være med til at løfte bilsalget i kølvandet på en større optimisme i husholdningerne, skriver Christian Hilligsøe Heinig.

De nye tal er med til at skabe usikkerhed om et generelt forbrugscomeback, påpeger Las Olsen, forbrugerøkonom i Danske Bank.

- Lige som andre dele af privatforbruget har bilsalget været underdrejet hele året efter at være faldet dramatisk i sidste del af 2008.

Forbruget er lige nu en af de helt store usikkerhedsfaktorer i dansk økonomi. En stigning i privatforbruget er en nødvendig ingrediens i et dansk opsving, og ind til videre har der ikke været nogen vækst at hente fra den kant, trods skattelettelser, rentefald og udbetaling af SP, skriver han i en kommentar.

Danskerne købte i sommerferiemåneden 5000 nye biler - et fald på 2900 biler i forhold til samme måned sidste år.

Samlet er der de seneste 12 måneder solgt 114.900 personbiler. Det er 54.000 biler færre end det foregående år. Og det er især de private, som dropper købet af ny bil med et fald på 36 procent.

/ritzau/