Danskere tvinges i fagforening

Hver femte lønmodtager føler sig presset ind i en bestemt fagforening, viser undersøgelse. Danmark kan risikere en sag ved menneskerettigheds-domstolen.

Mange danskere oplever et pres for at være med af en bestemt fagforening, mens andre føler sig direkte diskrimineret, fordi de hellere vil være medlem af en fagforening udenfor hovedorganisationerne i de såkaldt gule fagforeninger. Godt 11 procent af de adspurgte fra Kristelig Fagbevægelse mener, at de er blevet diskrimineret på grund af deres medlemskab.

Det viser en undersøgelse om diskrimination på grund af fagforeningsmedlemskab, som Institut for Menneskerettigheder (IMR) offentliggør tirsdag.

Ifølge undersøgelsen ser det værst ud på det offentlige arbejdsmarked, hvor knap 18 procent af de offentligt ansatte adspurgte medlemmer af Kristelig Fagbevægelse melder, at de har oplevet fagforeningsdiskrimination.

- Udredningen illustrerer, at der findes strukturer på det danske arbejdsmarked i form af vaner, tænkemåder og processer, som fører til, at medlemmer af fagforeninger udenfor hovedorganisationerne i praksis oplever fagforeningsdiskrimination og manglende fagforeningsfrihed, siger IMRs direktør Jonas Christoffersen.

Dermed kan Danmark være på kollisionskurs med menneskerettighederne, påpeger udredningens forfatter, advokat og ph.d. Pia Justesen.

- Som de danske regler er skruet sammen i dag, er der en risiko for, at Danmark på dette område ikke lever op til de menneskeretslige og EU-retlige forpligtelser, siger Pia Justesen og understreger, at det kan blive et problem for Danmark, hvis der lander en diskriminationssag hos menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Formanden for LO, Harald Børsting, understreger, at folk selv bestemmer, hvor de vil være medlem.

- Men vi har da heldigvis også ytringsfrihed, så jeg synes, det er naturligt, at kollegerne ude på arbejdspladserne opfordrer folk til at stå sammen i en fagforening. Det er jo dem, der er medlem af en rigtig fagforening, der er med til at sikre gode løn- og ansættelsesvilkår, udtaler Harald Børsting i en skriftlig kommentar.

LO er hovedorganisation for 18 medlemsforbund.

/ritzau/