Danskere for langsomme til at udnytte opsving

Danskerne tør igen løbe risikoen ved smide opsparing efter værdipapirer. Det er positivt, men investorerne har snydt sig selv ved at vente så længe, mener seniorstrateg hos Nordea.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Private investorer er kommet sig over finanskrisen. Salget af værdipapirer desuden vil i år overgå de sidste to år før finanskrisen brød ud i 2008, forventer Nordea.

Det er positivt, men desværre kommer investeringslysten for sent, mener seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea."Vi har oplevet, at markedet for aktier og obligationer er galoperet af sted siden marts 2009. Derfor er det ærgerligt, at det først er her i 2010, at vi kan spore øget aktivitet blandt danskernes handel med aktier og obligationer. Der er en tendens til, at de private investorer kommer på bagkant. Det ser vi også her," siger han.

Lader sig styre af følelser

Problemet er, siger Henrik Drusebjerg, at private lader sig styre af følelserne, når der sker udsving. Derfor springer de hurtigt fra og kommer først tilbage, når aktiemarkedet er vent. Derved går de glip af de første store gevinster, når opsvinget starter.

"Det er typisk nogen, der påtager sig for høj en risiko i gode tider og så bliver nervøse i krisetider. Det bliver derfor frygt og panik, der styrer i de dårlige tider og omvendt grådighed i de gode tider," fortæller han.Aktier er i følge en amerikansk undersøgelse klart den form for opsparing, der giver det største afkast over tid. Tricket er, ifølge Henrik Drusebjerg, at lægge sig fast på et fast beløb - krisetider eller ej.
"Vi forsøger at rådgive folk om risiko frem for afkast alene. Beholder man samme antal aktier hele tiden, så åbner man også op for så stabilt et afkast som muligt. Så længe man desuden spreder dem ud på forskellige selskaber," siger han.