Danskere flytter hjem fra Sverige

Sverige er ikke længere lykken, hvis man vil have et billigt hus eller knaldtilbud i butikkerne. Danskerne flytter hjem, og vi valfarter hellere ikke længere på shopping i Malmø.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var det lykken: Billige boliger og knaldtilbud i butikkerne. Den svage svenske krone gjorde det - sammen med skyhøje boligpriser i Københavns-området - til en god forretning for danskere at flytte til Sverige - samtidig med at de beholdt jobbet i Danmark.

Men de tider er forbi. I går steg prisen for en svensk krone til knap 84 øre, det højeste niveau i næsten 10 år. Samtidig har de svenske boligmarked ikke oplevet prisfald som i Danmark. Det gør fordelen ved at flytte til broderlandet langt mindre. Nu kører flyttebilerne derfor den modsatte vej.

"Valutaen har sikkert påvirket den beslutning. Men prisen på boliger i Københavns-området er faldet, og det har også påvirket danskernes beslutning," siger Mattias Larsson, regionschef hos ejendomsmæglerkæden Bjurfors i Malmø til Svenska Dagbladet i dag.

Også butikkerne i Malmø mærker tydeligt, at danskerne ikke længere får som meget for deres kroner.

"Antallet af danskerne i butikkerne er faldet i 2010, selv om det ikke er sket i det omfang, som vi frygtede," siger Pia Sandin, vicedirektør i Malmøs City-samarbejde.

Endelig er der også tegn på fald i antallet af svenskere, der pendler til job i København. Svenskerne er ellers en efterspurgt arbejdskraft i specielt den danske detailhandel.

Det er blandt andet den europæiske gældskrise, der har styrket den svenske krone i forhold til Euroen og dermed den danske krone.