Danskere anmelder hinanden for skattesnyd

Borgere anmelder hinanden, naboen, genboen og sidemanden for skattesnyd, sort arbejde og socialt bedrageri. Tidligere tøvede myndighederne med at bruge anmeldelserne – nu er de ved at blive en fast del af skattekontrollen.

Danskerne er i fuld gang med at ændre holdning til sort arbejde og socialt bedrageri.

Overalt i landet kan skattemyndighederne fortælle om en konstant strøm af anmeldelser fra borgere om alt fra sort arbejde til ulovligt salg af øl, sodavand og hælervarer. Det skriver Politiken.

For få år siden tøvede skattemyndighederne med at basere skattekontrollen på den slags anmeldelser og stikkeri, men sådan er det ikke længere.

- Vi får så mange af disse anmeldelser, at de er blevet en fast del af skattekontrollen, siger Lisbet Hedelund, afdelingschef i Skattecenter København.

Masser af anmeldelserPolitiken har bedt Skat om at sætte tal på fænomenet borgeranmeldelser i de store skattecentre:

I Århus behandlede skattemyndighederne omkring 400 sager sidste år, og i år er antallet af anmeldelser ind til videre nået op omkring 160 af slagsen. I København ligger antallet af borgeranmeldelser nogenlunde stabilt højt - et sted mellem 600 og 700 sager om året.

Når danskerne i stigende grad anmelder hinanden til skattevæsenet er det dybest set et sundhedstegn i en tid med højkonjunktur, mener skatteeksperten, professor Ole Bjørn:

- Hvis naboen er på overførselsindkomst og derudover laver sort arbejde, så er det en akkumulation af skattesnyd og socialbedrageri: så siger folk: det vil vi fandeme ikke finde os i. Mens det at folk et par uger laver lidt i deres fritid gør ikke så meget, siger professor Ole Bjørn, skatteekspert og konsulent i revisions og rådgivningskoncernen KPMG.