Dansker i spidsen for EU-kulegravning af Panama-skandalen

Den danske EU-politiker Jeppe Kofod (S) skal stå i spidsen for Europaparlamentets kulegravning af den skattesnyd og hvidvask af penge, som de såkaldte Panama-papirer har afsløret.

Jeppe Kofod (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammen med den liberale tjekke Petr Jezek er Kofod fredag udnævnt til ordfører for det nye udvalg, som Europaparlamentet har nedsat for at komme til bunds i skandalen om sorte penge fra hele verden.

»Der skal simpelthen placeres et ansvar i den her skandale«, siger Jeppe Kofod, der er gruppeformand for parlamentets danske socialdemokrater.

Jeppe Kofod siger, at det blandt andet skal undersøges, om europæiske banker bevidst har overtrådt lovgivningen.

Udvalget, der har et år til sit arbejde, skal også afdække, om EU-lande har modarbejdet hinanden i skandalen, og om EU-Kommissionen har levet op til sit ansvar som vagthund.

»Når vi er færdige med arbejdet, foreslår vi ny lovgivning, der skaber den nødvendige gennemsigtighed og hårde sanktioner mod dem, der begår svindel og skatteunddragelse«, siger Jeppe Kofod.

Europaparlamentet vurderer, at skatteunddragelse hvert år koster EU-landene mellem 50 og 70 milliarder euro. Det svarer til mellem 375 og 525 milliarder kroner om året.