Danske virksomheders investeringer går uden om Danmark

Det er dejligt i Danmark, synes amerikanske Microsoft at mene. Selskabet har lagt en større investering her i landet. Det samme er Facebook muligvis på vej til at gøre.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men rigtig mange danske virksomheder går en helt anden vej end de to amerikanske giganter: De investerer i udlandet og sender milliarder af kroner ud af landet. Omvendt investerer de udenlandske virksomheder generelt ikke ret meget i Danmark, viser en analyse, som Dansk Erhverv har udarbejdet.

I analysen kan man se, at for perioden fra 2005 og frem til andet kvartal i år har danske virksomheder investeret 413 milliarder kroner mere i udlandet, end udenlandske virksomheder har investeret i Danmark.

Store omkostninger

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, mener, at der er en meget direkte årsag til det store danske investeringsunderskud:

»Virksomheder lægger deres investeringer der, hvor det giver det største afkast. Derfor vil virksomhederne se på de omkostninger, der er ved at etablere sig eller udvide i et givent land. Det gælder både driftsomkostninger som for eksempel lønninger og beskatningen af overskuddet i form af selskabs- og kapitalskatter,« siger Steen Bocian.

På den baggrund ønsker Dansk Erhverv blandt andet at få selskabsskatten sænket fra de nuværende 22 procent til 19 procent.

Hos fagforeningen 3F mener chef­økonom Frederik I. Pedersen ikke, at omkostningsniveauet herhjemme er problemet. Han henviser til en tidligere analyse fra Danmarks Nationalbank.

Den viser, at det er nogle få store virksomheder herhjemme, som er afgørende for, hvor store investeringer danske virksomheder placerer i udlandet.

»At de udgående investeringer er større end de indgående afspejler, at vi er en lille, åben økonomi, der har nogle store virksomheder, der gerne vil til udlandet. Det har hverken noget med strukturelle problemer endsige selskabsskat at gøre,« siger Frederik I. Pedersen.

Nationalbanken konkluderer i analysen, at niveauet for udenlandske investeringer i Danmark stadig ligger over vores nabolandes. Analysen er tilbage fra begyndelsen af 2013.