Danske virksomheder lider under Brexit-usikkerhed: »Det er forstemmende«

Usikkerhed er gift for erhvervslivet. Det gælder især ved noget, som har så store konsekvenser som Brexit, fremhæver Dansk Erhverv. Medicinalvirksomheden ALK kæmper for at hjælpe 100.000 briter med adrenalinpenne i tilfælde af et hårdt Brexit.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har raslet med sablen over for EU. Hos mange danske virksomheder breder frustrationen sig, fordi de fortsat ikke ved, hvad der sker efter 31. oktober. Det er frustrerende for virksomhederne, at deadline for Brexit konstant er blevet udskudt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Vil vi banke ind i en toldmur og et væld af nye regler, eller bliver det »business as usual« på det britiske marked? Frustrationen og spørgsmålene om Brexit fylder stadig mere hos mange danske virksomher. Pilen peger mod et hårdt Brexit, men alt er fortsat i spil. Det eneste, som synes at være nogenlunde sikkert, er, at Storbritannien forlader EU 31. oktober.

Sådan lyder den klare melding fra både Dansk Erhverv og Dansk Industri, DI, mens den nye britiske premierminister, Boris Johnson, stadig håber, at han kan presse EU til en bedre aftale om Brexit for briterne.

»Virksomhederne har igen og igen skullet gøre sig klar og fået at vide, at nu kommer der en afklaring, men den er hver gang blevet udskudt igen. Alle scenarier er stadig åbne. Selv efter tre år og tre måneder. Det er forstemmende for virksomhederne – især for dem, som har satset på at være godt forberedte. De pålægges nye omkostninger, hver gang målstregen flytter sig,« siger underdirektør i DI Anders Ladefoged.

Samme melding lyder fra Lasse Hamilton Heidemann, der er EU- og International Chef hos Dansk Erhverv.

»Det er svært, fordi vi vil gerne have, at det ikke bliver et hårdt Brexit. Virksomhederne har længe siddet og været klar til at trykke på knapperne. Nu er der igen usikkerhed, om Storbritannien rent faktisk træder ud af EU. Og usikkerhed er gift for erhvervslivet. Det er en god læresætning at huske. Det gælder især i denne situation, hvor det er noget, som har ret store implikationer,« siger Lasse Hamilton Heidemann.

Frygter pundet

Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked, når det gælder vareeksport. Men tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske eksport til det britiske har haft det svært siden starten af 2018.

Både Dansk Erhverv og DI fortæller, at det også er meget forskelligt, hvordan de danske virksomheder foreløbig er blevet berørt af situationen i Storbritannien. Nogle virksomheder har oplevet et faldende salg, mens andre har oplevet det modsatte med ekstra eksport til det britiske. Det kan blandet andet skyldes opbygning af lagre i det britiske på grund af usikkerheden om, hvad der sker i slutningen af oktober.

De to største danske fødevarevirksomheder i form af Arla og Danish Crown har store interesser i det britiske. Da Arla kom med halvårsregnskab i sidste uge, udtrykte virksomheden stor frygt for udsigterne til et hårdt Brexit.

Hos Danish Crown er det primært pundet, som bekymrer.

»Vi er ikke så bange for, at briterne stopper med at spise bacon til morgenmad og i deres sandwich. Den store ubekendte er kursen på pundet. Hvis det falder betydeligt, vil vores varer tilsvarende blive dyrere, og det kan føre til en lavere efterspørgsel. Indtil videre har 2019 dog været et fint år, for vores eksport til Storbritannien er steget både målt på mængde og i værdi,« siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Svært at styre

For den danske medicinalvirksomhed ALK betyder det britiske marked samlet set ikke så meget. Men ALK har blandt andet en eksport til det britiske marked af adrenalinpenne. Der er 100.000 briter, som er afhængig af fortsat at kunne få adrenalinepenne, fordi de har en livstruende allergi over for eksempelvis bistik.

Global salgsdirektør i Danish Crown Pork, Lars Albertsen

»Vi er ikke så bange for, at briterne stopper med at spise bacon til morgenmad og i deres sandwich. Den store ubekendte er kursen på pundet.«


For at forberede sig på et hårdt Brexit har ALK derfor eksporteret ekstra adrenalinpenne til det britiske.

»Vi prøver at føre flere adrenalinpenne ind på Brexit-datoen. Der har vi så mere, end vi plejer at have. Men der er grænser for, hvor meget vi kan kontrollere det. Vi kan ikke styre, hvordan vores konkurrenter har reageret på risikoen for et hårdt Brexit. Hvis der pludselig går rygter om, at der er mangel på adrenalinpenne hos en konkurrent, kan vores lagre hurtigt forsvinde. Det er en usikkerhed, der skaber en anden usikkerhed,« siger Søren Niegel, der er koncerndirektør med ansvar for salg og marketing hos ALK.

Han understreger, at han meget gerne ville have været foruden kvalerne med Brexit.

»Det er meget trættende, det her. Det må være sindssygt ineffektivt i det britiske parlament,« siger Søren Niegel.

ALK har ligeledes en produktion af en allergipille, hvor koncernen bruger en britisk underleverandør. Det vil ALK fortsat gøre, men det formelle i form af frigivelsesanalyserne af pillerne er flyttet fra Storbritannien og til Spanien. Ellers vil ALK ikke kunne sælge pillerne i EU, hvis det bliver et hårdt Brexit.