Danske virksomheder klemmes af uafklaret dobbeltbeskatning

På ottende år har Danmark ikke en skatteaftale med Spanien og Frankrig, fordi pensionister engang havde en skattefordel. Det koster virksomhederne dyrt. Regeringen oplyser, at den arbejder på sagen.

Transportgiganten DSV er blandt de danske virksomheder, der oplever konsekvenserne af den manglende dobbeltbeskatningsaftale med Spanien og Frankrig. Ifølge økonomidirektør Jens Lund ser virksomheden sig nødsaget til at betjene kunder i Frankrig og Spanien gennem kontorer i andre lande for at undgå den ekstra skat, som konkurrenterne slipper for. Men den mulighed har de færreste mindre firmaer. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Det danske samfund går glip af både arbejdspladser og skattekroner, fordi et flertal i Folketinget for otte år siden droppede en skatte­aftale med Frankrig og Spanien.

Skatteaftalerne sikrede ellers, at danske virksomheder og borgere blev beskyttet mod at blive beskattet i både Danmark og Frankrig eller Spanien, men som følge af uenighed om beskatningsretten til pensionsudbetalinger for danske pensionister, der havde slået sig ned i Frankrig og Spanien, valgte daværende skatteminister Kristian Jensen (V) at opsige aftalerne.

Dengang lød det fra politikerne, at beslutningen ikke ville få stor betydning for erhvervslivet, og at Danmark ville indkassere 100 millioner flere skattekroner. Ingen af delene holdt stik, og mange virksomheder er hårdt ramt af de manglende skatteaftaler, siger brancheorganisationen DI.

Stor frustration

»Det er så stor en kilde til frustration for virksomhederne, at selv virksomheder, der ikke er ramt af det lige nu, er oprørte over det. De nævner det som problematisk, at Danmark kan finde på at opsige sådan en aftale uden at få det på plads igen,« siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.

De danske virksomheder, der handler med kunder i Frankrig og Spanien, oplever, at de i et vist omfang bliver dobbeltbeskattet. Det gælder blandt andre transportgiganten DSV.

»Når vi handler med Frankrig og Spanien, som vi ikke har dobbeltbeskatningsaftaler med, så indeholder de lande nogle kildeskatter, som vi ikke kan få tilbage andre steder. Kildeskatterne er typisk på 20-30 pct., og da vi har en margin på fem pct., så hænger regnestykket ikke sammen,« siger Jens Lund, økonomidirektør i DSV.

DSV kommer uden om problemstillingen ved at betjene de franske og spanske kunder fra koncernens kontorer i lande uden for Danmark.

»Problemstillingen gælder alle servicevirksomheder, herunder os, men det har også en afsmittende virkning over på industrien. Hvis vi nu eksempelvis skal flytte en vindmølle, så gør skattereglerne det besværligt for os at betjene en sådan kunde i Danmark, og derfor bliver vi nødt til at betjene kunden fra et kontor i et andet land for at skabe en omkostningsstruktur, der er konkurrencedygtig med for eksempel en tysk konkurrent,« siger Jens Lund og tilføjer:

»Det koster arbejdspladser i Danmark, og det er ikke særligt effektivt for den danske industri og transportvirksomheder i almindelighed. Vi er så store, at vi kan flytte de job til andre lande og stadig holde dem inden for koncernen. Men det er jo ikke alle, der kan det,« tilføjer han.

Jacob Bræstrup bekræfter, at de fleste virksomheder indretter sig og flytter aktiviteter til lande, hvor der er dobbeltbeskatningsaftaler. Men nogle virksomheder er også blevet fanget i at betale dobbelt skat.

»DI får stadig henvendelser fra virksomhederne om problemet. Det rammer de mindre virksomheder forholdsvist hårdere. De kan ikke bare flytte en aktivitet til et land, der har DBO (dobbeltbeskatningsaftale, red.) med Frankrig og Spanien. I de store virksomheder er man også irriterede over, at man skal flytte en aktivitet, som vi er gode til i Danmark – kun fordi de har bedre skatte­vilkår i et andet land,« siger Jacob Bræstrup.

Pres på skatteministeriet

Han fortæller, at DI – i øvrigt ligesom mange andre erhvervsorganisationer – løbende har rejst problemstillingen både over for skatteministeriet og de skiftende skatteministre, der har været på posten siden 2008. Og selv om politikerne har vist velvilje, er intet endnu kommet på plads.

Samtidig sakker Danmark bagud i forhold til andre lande, når det kommer til antallet af indgåede skatteaftaler. Og det går ud over Danmarks evne til at få del i fremtidens samhandel med andre lande, påpeger Dansk Erhverv, som har udarbejdet en opgørelse over skatteaftaler.

Den viser, at antallet af Danmarks DBOer med andre lande siden 1998 er steget fra 71 til 74, hvilket holder os på et niveau i bunden af listen med færre aftaler end Sverige, Norge, Holland, Tyskland og især Storbritannien og Frankrig.

Den nuværende skatteminister, Karsten Lauritzen (V), siger til Berlingske Business, at regeringen arbejder på at få nye aftaler i stand med både Frankrig og Spanien.

»Jeg kan sagtens forstå bekymringen over de manglende dobbeltbeskatnings­aftaler med Frankrig og Spanien. Der skal som bekendt to til tango, og det gælder også i forhold til Frankrig og Spanien. Men som skatte­minister har jeg et ønske om at få en aftale, og det arbejder vi i regeringen på,« skriver Karsten Lauritzen i en e-mail.

DI undrer sig over, at et problem med en skattefordel for pensionister har ramt erhvervsvirksomhederne.

»Vi har opfordret til, at man får nogle separate aftaler på plads for virksomhederne og så skyder problemet med pensionerne til hjørne,« siger Jacob Bræstrup.