Danske virksomheder får IT-klø af udenlandske konkurrenter

Danske virksomheder er bagud i kapløbet om at investere i nye IT-løsninger, viser en ny analyse. Dansk Industri efterlyser en ny digital vækstpakke. 3F og økonomiprofessor bakker op om DIs forslag, men dog med forbehold.

C.C. Jensen automatiserede allerede i 2011 med en række robotter. Men for bare to år siden sakkede Danmark ud af førerfeltet i EU. Det vækker bekymring, så nu har Dansk Industri fremlagt et forslag til en trepunktsplan, der får Danmark tilbage i førerfeltet, når det gælder digital teknologi. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske virksomheder får i stigende grad IT-klø af deres udenlandske konkurrenter. I Holland, Sverige og Frankrig er virksomhederne begyndt at sætte langt flere penge i investeringer i ny IT, end det er tilfældet i Danmark. Derved taber de danske virksomheder terræn, og det går ud over konkurrenceevnen og kan ende med at koste arbejdspladser.

Det er Dansk Industri, DI, der slår alvoren an i en ny analyse. I analysen kan man se, at de danske virksomheder i 2015 investerede i alt 55 mia. kr. i digitalt udstyr. Det svarer til 2,7 pct. af landets samlede produktion, BNP.

Det er over gennemsnittet for de øvrige EU-lande, men der er langt op til de bedste. Og endnu værre: Danmark sakker agterud. Siden 2005 har udviklingen i de digitale investeringer her i landet ligget fladt, mens den for alvor er begyndt at tage fart i flere af de andre EU-lande.

Bekymrende

Danmark har derved sat en plads forrest i det digitale felt over styr og vekslet den til en plads i midterfeltet. Derfor er det helt afgørende, at der over de kommende år kommer mere skub i virksomhedernes investeringer i IT og ny teknologi, mener DI.

»I regeringsgrundlaget står IT og ny teknologi nævnt over 40 gange. Regeringen har nedsat et disruptionudvalg. Det går meget stærkt, men vi kan desværre ikke se i makrotallene, at der bliver investeret mere. Det gør os meget bekymrede,« siger vicedirektør i DI Kent Damsgaard.

»Hvis der ikke sker noget, vil vi om seks, syv år være gledet endnu længere ned ad listen. Netop nu går udviklingen stærkere end nogensinde, og hvis de danske virksomheder ikke kommer med, vil det i første omgang bremse fremgangen i vores produktivitet og hæmme væksten i den danske økonomi. Dernæst kommer det til at gå ud over virksomhedernes konkurrenceevne, og så bliver det sværere at opretholde de arbejdspladser, vi gerne vil have,« siger Kent Damsgaard, der fremhæver, at vi risikerer at komme ind i en negativ spiral, hvis de manglende investeringer begynder at koste job, for så vil det presse væksten i den danske økonomi endnu længere ned.

Afgørende for fremtidig vækst

DI opfordrer regeringen til, at en ny 2025-plan for dansk økonomi kommer til at indeholde en digital vækstpakke. Det vigtigste punkt heri er, at der skal laves et analysearbejde, som ser på, om de danske afskrivningsregler er forældede. Virksomhederne må ikke afskrive investeringerne i IT lige så hurtigt, som udstyret taber værdi, mener DI.

Derudover vil DI meget gerne have en digital vækstpakke til at indeholde to andre elementer. Dels skal det være nemmere for virksomhederne at trække underskud på driften fra i fremtidige overskud. Derudover skal der ses på hele beskatningen af aktieindkomsten, så det for private kan blive mere lukrativt at sætte deres penge i mindre virksomheder.

På lønmodtagersiden er fagforeningen 3F helt enig i, at de danske virksomheder skal med på vognen, når det gælder digitaliseringen. 3F bakker op om nogle af de politiske forslag fra DI, men med forbehold.

»Investeringer i ny teknologi er et af de områder, som kommer til at betyde meget for den fremtidige vækst og velstand i Danmark. Der er noget, som tyder på, at vi hænger efter i forhold til de andre lande. Det kan skyldes, at vi er bagud i konjunkturforløbet, men det er svært at sige,« siger cheføkonom i 3F Frederik I. ­Pedersen, der påpeger, at 3Fs tal viser, at det primært er i de små og mellemstore virksomheder, at det går trægt. De store virksomheder er godt med.

»Vi er åbne over for nogle af de forslag, som DI har. Vi støtter op om, at virksomhederne får bedre incitamenter til at investere i ny teknologi, men det skal være fokuserede initiativer, der kan hjælpe i de små virksomheder. Det kan være at se på afskrivningsreglerne, mens vi ikke mener, at man skal ændre på selskabsskatten, da det er at male med en alt for bred pensel. Hertil kommer, at man skal finde pengene til initiativerne.

Det kan være ved at se på nogle af erhvervsstøtteordningerne eller sørge for en bedre skatteopkrævning fra virksomhederne,« siger Frederik I. Pedersen, der fremhæver, at en mulighed kunne være, at der blev lavet et målrettet bonusfradrag for virksomhedernes merinvesteringer i forskning og udvikling. Det var en del af regeringens oprindelige 2025-plan.

Brug for mere konkurrence

Philipp Schröder, professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, vurderer, at DIs forslag har de rette fortegn. Han frem­hæver dog, at man også kan dreje på andre knapper for at fremme virksomhedernes investeringslyst i IT.

»Hvis vi går over i det helt brutale hjørne, kan man som økonom argumentere for, at de danske virksomheder mangler konkurrence. Hvis der mangler konkurrenter til at puste dem i nakken, investerer de højst sandsynligt mindre,« siger Philipp Schröder, som også peger på, at IT-investeringer ofte kommer i en stor klump, og at man som virksomhed skal have en minimumsstørrelse, før det kan betale sig.

»Nogle virksomheder i Danmark har ikke den størrelse, hvor det kan betale sig at investere i nye IT-løsninger. Andre virksomheder mangler ekspertise til at implementere IT-­løsningerne,« siger han.